vrijdag 17 april 2015

Portret. 


Het emotionele vuurwerk van

Charlize Theron





Wie, zoals wij, houdt van de doorleefde vertolkingen van Charlize Theron, kan de Zuid-Afrikaanse actrice volgende maand aan het werk te zien in twee nieuwe films: de mysterieuze misdaadthriller Dark Places (2015) van de Fransman Gilles Paquet-Brenner en de flamboyante road action-thriller Mad Max: Fury Road (2015) van de Australische cultregisseur George Miller. 

Donkere plekken

In Dark Places (naar de gelijknamige bestseller van de Amerikaanse schrijfster Gillian Flynn) kruipt de 39-jarige Charlize Theron in de huid van Libby Day: een Amerikaanse vrouw die in haar ongelukkige jeugd getuige was van de brutale moord op haar moeder en zusters. Libby's eigen broer werd destijds door de rechtbank veroordeeld voor het bloedbad omdat zij hem aanwees als de dader. Maar 25 jaar later maakt Libby kennis met een groepje amateuronderzoekers die zichzelf The Kill Club noemen en geloven dat haar broer onschuldig is. Samen gaan ze op zoek naar de waarheid...

In Dark Places.

Dat Theron bereid was om de hoofdrol te vertolken in Dark Places is niet vanzelfsprekend. Net als het hoofdpersonage, beleefde de actrice immers ook zelf een dramatische jeugd en zag zij als tiener met eigen ogen hoe haar vader werd doodgeschoten door...haar eigen moeder. 

Charlize Theron werd geboren op 7 augustus 1975 in de Zuid-Afrikaanse stad Benoni als enig kind van een vader met Frans-Nederlandse roots en een moeder van Duitse komaf. Haar oorspronkelijke Franse achternaam Théron wordt in Zuid-Afrika uitgesproken als "Thrown". Charlize groeide op in de boerderij van haar ouders in de buurt van Johannesburg. Op haar 13de werd ze naar een kostschool gestuurd. Twee jaar later was ze getuige van de tragische dood van haar vader: een gewelddadige alcoholicus die door zijn vrouw, naar verluidt uit wettige zelfverdediging, doodgeschoten werd. Tijdens de opnames van Dark Places zal Theron ongetwijfeld ook stilgestaan hebben bij die 'donkere plekken' in haar eigen jeugd.


Dansen, poseren en acteren

Na een opleiding tot balletdanseres, won Charlize op 16-jarige leeftijd in de Italiaanse kuststad Salerno een modellencontract tijdens een plaatselijke modellenwedstrijd. Samen met haar moeder verhuisde ze prompt naar Milaan om van daaruit een jaar lang door Europa te trekken als professioneel fotomodel. Later zou Theron poseren voor reclamecampagnes van beroemde merken zoals Dior en op de covers belanden van internationale modebladen zoals Elle en Vogue. In 2007, toen ze reeds een beroemde actrice was, werd ze door het magazine Esquire uitgeroepen tot The Sexiest Woman Alive. Ze is inderdaad één van de mooiste filmgodinnen aller tijden

In een advertentie voor een parfum van Dior.

Maar nu terug naar Charlize's jeugd: na haar verblijf in Europa, verhuisde ze met haar moeder naar New York, waar ze een tijdje les volgde aan de Joffrey Ballet School, tot ze haar dansambities moest opgeven vanwege een knieblessure. Ze vloog daarom in haar eentje naar de filmstad Los Angeles in de hoop er als actrice aan de bak te komen. Ze was toen 19.

Amper twee jaar later werkte ze zich reeds in de belangstelling van pers en publiek met haar bijrol van het verleidelijke personage Helga Svelgen in de neo noir zwarte misdaadkomedie 2 Days in the Valley (1996) van John Herzfeld. 

Dat deze jonge actrice ook dramatische rollen aankon, bewees Theron in 1997, toen ze indruk maakte met haar emotionele vertolking van de wanhopige echtgenote van een jonge, corrumpeerbare advocaat in de boeiende advocatenthriller en morele fabel The Devil's Advocate van Taylor Hackford, met Keanu Reeves en Al Pacino (één van onze favoriete acteurs) in de hoofdrollen.
 
Met Keanu Reeves in The Devil's Advocate.

In 2001 bevestigde Theron haar veelzijdigheid met haar geslaagde vertolking van het dubieuze gangsterliefje Millie Bobeck alias Ashley Mercer in Reindeer Games. Ze had toen een romantische relatie met John Frankenheimer, de regisseur van die misdaadthriller.

Tour de force

In 2004 won Theron terecht een Oscar voor haar aangrijpende vertolking van de 'defensieve' seriemoordenares Aileen Wuornos in Monster van Patty Jenkins: een ontroerende, tragiromantische misdaadbiopic die een jaar eerder uitkwam. Theron leefde zich voor die rol volledig in haar personage in: ze kwam 14 kilo bij en droeg onder meer een vals gebit, waardoor ze er haast onherkenbaar uitzag. Haar emotionele vertolking in Monster is een echte tour de force: zo geloofwaardig, doorleefd, diep en tragisch dat ze in ons geheugen gegrift zal blijven als één van de beste acteerprestaties aller tijden.

Haast onherkenbaar in Monster.

Een jaar later werd Theron opnieuw genomineerd voor een Oscar, ditmaal voor haar hoofdrol in North Country (2005) van Niki Caro: een op feiten gebaseerd psychosociaal drama waarin Theron een mijnwerkster speelt die het slachtoffer wordt van seksuele intimidatie. De Oscar ging toen echter naar Reese Witherspoon voor haar rol van June Carter Cash in Walk the Line (een biopic over countryzanger Johnny Cash).

Beste actrice van 2012

De voorbije jaren was Theron onder meer te zien in:
- de fijne superheldenkomedie Hancock (2008) van Peter Berg, met Will Smith in de titelrol; 
- de scherpzinnige tragikomedie Young Adult (2011) van Jason Reitman, waarin Theron moeiteloos alle emotionele registers van het labiele titelpersonage bespeelt. Lees onze recensie hier, bekijk de trailer hier en lees onze keuze voor Theron als de beste actrice van 2012 hier
- de Alien-prequel Prometheus (2012) van Ridley Scott (één van onze favoriete regisseurs). Lees onze recensie hier en bekijk de trailers hier en hier
- en als de boze koningin Ravenna in het sprookje Snow White and the Huntsman (2012) van Rupert Sanders (bekijk de trailer hier). 

In Young Adult.

Imperator Furiosa

In Mad Max: Fury Road.
In George Millers nieuwe film Mad Max: Fury Road -het 4de deel in de populaire post-apocalyptische road action-filmreeks over de spannende lotgevallen van de Australische actieheld Mad Max- wordt de titelrol voor de eerste keer vertolkt door Tom Hardy, die daarmee de uitdaging aanging om in de voetsporen van Mel Gibson te treden. Een zware uitdaging, want Gibson (één van de knapste acteurs aller tijden) maakte van Mad Max in de vorige drie delen een iconisch filmpersonage met mythische allure (bekijk de eerste Mad Max uit 1979 hier). Theron speelt in Mad Max: Fury Road een verbeten en strijdlustige vrouw die Imperator Furiosa heet. Wij staan te trappelen van ongeduld om de film te zien, want de trailer ziet er alvast spectaculair uit.

JN.

Dark Places (Frankrijk-2015): in de bioscoop vanaf 6 mei 2015.

Mad Max: Fury Road (Australië/USA-2015): in de bioscoop vanaf 14 mei 2015.



In Snow White and the Huntsman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten