dinsdag 7 mei 2013

Portret.

De stille kracht van
 Ryan Gosling 
          
Ryan Gosling in Only God Forgives.
 

Hoewel de Canadese acteur Ryan Gosling (één van de knapste acteurs aller tijden) nog niet evenveel box office-potentieel bezit als Amerikaanse supersterren zoals Leonardo DiCaprio en Johnny Depp (ook één van de knapste acteurs aller tijden), is de 32-jarige Gosling goed op weg naar de top van de filmindustrie. Vanaf 23 mei is hij te zien in Only God Forgives (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier): een in de Thaise hoofdstad Bangkok opgenomen, gewelddadige en hypergestileerde misdaadthriller van de Deense cultcineast Nicolas Winding Refn, met wie Gosling eerder al samenwerkte voor de beklijvende wraakthriller Drive (lees onze recensie hier en bekijk een filmfragment hier).
 
Als de mysterieuze wraakengel in Drive.

Jeugd

Reeds als kind stond Gosling graag in de belangstelling. Zo zong hij samen met zijn oudere zus op huwelijksfeestjes, gaf hij met zijn nonkel imitaties van Elvis Presley ten beste en probeerde hij te praten met de stille kracht van de legendarische acteur Marlon Brando (ook één van de knapste acteurs aller tijden en tevens onze favoriete acteur). Toen Gosling 12 was, mocht hij als Mouseketeer meespelen in de Mickey Mouse Club van het Disney Channel. En vanaf 1995 kreeg hij rolletjes in tv-series zoals Young Hercules (1998-99). Als twintiger werd Gosling stilaan opgemerkt door de filmpers vanwege zijn beloftevolle vertolkingen in films zoals The Believer (2001), Murder by Numbers (2002) en The Slaughter Rule (2002).
 
Doorbraak

Goslings doorbraak bij het grote publiek kwam er in 2004 met zijn hoofdrol in het romantisch drama The Notebook. Hij begon een relatie met zijn Canadese tegenspeelster Rachel McAdams, maar tegenwoordig vormt hij een koppel met de Amerikaanse actrice Eva Mendes, die hij leerde kennen op de set van het boeiende misdaaddrama The Place Beyond the Pines (2012), waarin Gosling ook de hoofdrol speelt.

Met Rachel McAdams in The Notebook.

Gosling is een gevoelige en veelzijdige acteur met een groot charisma, getuige daarvan zijn vertolkingen van onder anderen een drugverslaafde in het drama Half Nelson (2006), een openbaar aanklager in de rechtbankthriller Fracture uit 2007 (bekijk een filmfragment hier), een wanhopige echtgenoot in het romantisch drama Blue Valentine uit 2010 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), een rokkenjager in de romantische komedie Crazy, Stupid, Love (2011) en een zwijgzame wraakengel in de uitstekende misdaadthriller Drive (2011).
 
Met Michelle Williams in Blue Valentine.
  
Komende zomer waagt Ryan Gosling zich aan zijn regiedebuut: een zelfgeschreven mysterie, dat wellicht volgend jaar uitkomt.

Joeri Naanai


Only God Forgives (Frankrijk/Thailand/USA/Zweden-2013): in de bioscoop vanaf 23 mei 2013.
Met: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Vithaya Pansringarm en Tom Burke.

Genre: misdaadthriller / martial arts / actie


Met zijn huidige partner Eva Mendes in The Place Beyond the Pines.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten