dinsdag 27 september 2011

Wraakengel

Drive  van Nicolas Winding Refn     ★★★




Ryan Gosling als de eenzame Driver.
Het naamloze hoofdpersonage in Drive (gespeeld door de knappe Canadese acteur Ryan Gosling) is een professionele stuntrijder die 's nachts bijklust als vluchtautochauffeur voor de onderwereld in Los Angeles. Zijn illegale bijverdienste vergt anonimiteit, wat goed uitkomt voor de eenzaat die hij in feite is. 

Op een dag leert hij zijn buurvrouw Irene (Carey Mulligan) kennen. Zij is een jonge moeder die met haar zoontje wacht op de terugkeer van haar man Standard (Oscar Isaac) uit de gevangenis. Standard wil zijn leven beteren, maar wanneer hij eindelijk vrijkomt, wordt hij door een bende gangsters onder druk gezet om een overval te plegen. De stuntrijder besluit om het gezinetje in bescherming te nemen...

Carey Mulligan en Ryan Gosling.

Ambivalent

Drive is een harde actiethriller van de Deense cineast Nicolas Winding Refn, die de existentiële wanhoop in Taxi Driver (één van onze favoriete films) combineert met de brutaliteit in Point Blank en Oldboy, de spectaculaire car chases in Bullitt en de spanning en morele dilemma's in Heat en A History of Violence

Drive bevat enkele uiterst gewelddadige scènes.

Net als in Taxi Driver, Point Blank en Oldboy is het hoofdpersonage in Drive een eenzame man die wraak neemt. Net als in Heat, Bullitt en A History of Violence, balanceren de personages in Drive op het slappe koord tussen goed en kwaad. En net als in alle deze films, staat ook in Drive de (zelf)destructieve impact van geweld centraal.

Driver is een ondoorgrondelijke,
mythische wraakengel met een
gespleten persoonlijkheid. 
Ryan Gosling acteert uitstekend als de zwijgzame Driver die, net als de hoofdpersonages Travis Bickle in Taxi Driver en Walker in Point Blank, elk moment kan ontploffen: een soort van mysterieuze, mythische wraakengel met een duister verleden en ambivalente persoonlijkheid.  

Ook de andere acteurs in Drive zitten goed in hun rol, met name Albert Brooks en Ron Perlman als de gewetenloze gangsterbazen Bernie en Nino.

Sfeervol

De desolate, in troosteloos neonlicht badende straten van Los Angeles by night werden sfeervol in beeld gebracht door de Amerikaanse cameraman Newton Thomas Sigel en herinneren aan de visuele weemoed in Heat en Collateral (bekijk een filmfragment hier).

Ook de melancholische, naar de jaren tachtig verwijzende neo-new wave soundtrack van Cliff Martinez, die wellicht inspiratie vond in de muziek van Angelo Badalamenti (de huiscomponist van cultcineast David Lynch), draagt bij tot het onderhuidse gevoel van isolement en onvervulde hunkering in Drive.

Albert Brooks als de gangsterbaas Bernie.

Een hybride cultfilm

Het siert regisseur Nicolas Winding Refn dat hij erin geslaagd is om de vrij magere plot van Drive -in feite een soort van The Fast and the Furious voor meerwaardezoekers- op te tillen boven het niveau van de doorsnee actiethriller uit Hollywood. Een prestatie die hem op het voorbije Filmfestival van Cannes terecht de prijs voor beste regisseur opleverde.

Ron Perlman als de gangsterbaas Nino.

Drive is een merkwaardige, hybride stijloefening die ergens zweeft tussen het oeuvre van cineasten zoals Michael Mann, David Lynch, Martin Scorsese, Chan-wook Park en David Cronenberg. Het is een unieke, instantcultfilm die geen seconde verveelt en waarover nog lang gediscussieerd zal worden door cinefielen. Al was het maar over de vraag of het shockerende geweld in sommige scènes gratuit dan wel functioneel is...?

JN. 

Drive (USA-2011): in de bioscoop vanaf 2 november 2011.
Met: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Oscar Isaac, Brian Cranston, Albert Brooks, Ron Perlman en Christina Hendricks.

Genre: actiethriller / psychosociaal misdaaddrama / gangsterfilm 

Regisseur Nicolas Winding Refn
op het Filmfestival van Cannes.

Klik op de oranje links voor:

- een filmfragment: Drive - fragment

- nieuws over de winnaars op het Filmfestival van Cannes: The Tree of Life wint Gouden Palm in Cannes 2011

- onze keuze voor Nicolas Winding Refn als de beste regisseur van het jaar: De beste films van 2011




  
Standard (Oscar Isaac) krijgt hulp van Driver (Ryan Gosling).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten