woensdag 31 oktober 2012

NIEUWS!

Hobbit in zicht
               
                     
                           

Op 28 november is het eindelijk zover: dan beleeft The Hobbit: An Unexpected Journey zijn wereldpremière in Nieuw-Zeeland. Twee weken later, op 12 december, kunnen ook Belgische en Nederlandse bioscoopbezoekers gaan kijken naar het eerste deel van de langverwachte driedelige prequel (voorgeschiedenis) op de razend populaire The Lord of the Rings-trilogie van Peter Jackson.

Hoewel The Hobbit oorspronkelijk zou geregisseerd worden door de Spaanse cineast Guillermo del Toro, haakte die in 2010 af vanwege aanhoudende productievertragingen. Jackson nam het roer over en stond dus opnieuw achter de camera, maar Del Toro bleef wel coscenarist.

Terug naar Midden-aarde

Net als The Lord of the Rings is The Hobbit gebaseerd op een roman van de beroemde Britse schrijver J.R.R. Tolkien. An Unexpected Journey, het eerste deel van de nieuwe trilogie, volgt de avontuurlijke zoektocht van de Hobbit Bilbo Baggins en een groep dwergen naar een schat die gestolen werd door de draak Smaug. Het tweede deel, dat The Desolation of Smaug heet, komt eind volgend jaar uit. En de release van het derde deel, There and Back Again, is voorzien in de zomer van 2014.

Peter Jackson keert dus terug naar Midden-aarde, het mythische continent dat hij zo betoverend in beeld wist te brengen in The Lord of the Rings. En ook dit keer vonden de filmopnames plaats in Nieuw-Zeeland, de plek waar Jackson in 1961 geboren werd en nog steeds woont.






Martin Freeman als de jonge Bilbo.
Ook de cast van The Hobbit zal u bekend in de oren klinken, want behalve een rist minder bekende acteurs die onder anderen de dwergen spelen, mochten heel wat acteurs die in The Lord of the Rings te zien waren opnieuw in de huid kruipen van hun respectievelijke personages: Elijah Wood als Frodo, Andy Serkis als Gollum/Smeagol, Ian McKellen als Gandalf, Christopher Lee als Saruman, Cate Blanchett als Galadriel en Hugo Weaving als Elrond.

Ook de schitterende Britse acteur Ian Holm, intussen al 82 jaar, zal weer te zien zijn als de oude Hobbit Bilbo Baggins. Maar de hoofdrol -de jonge Bilbo- ging naar zijn veertig jaar jongere landgenoot Martin Freeman. 

Een van de grote verschillen met The Lord of the Rings-trilogie is dat de drie Hobbit-films in 3D opgenomen werden. Afwachten of dat even overtuigende resultaten oplevert als de kristalheldere 3D-beelden in Prometheus van Ridley Scott.

Van autodidact tot meester cineast

Peter Jackson.
Peter Jackson genoot geen officiële filmopleiding en is een echte autodidact: als kind kreeg hij een filmcamera kado en begon hij samen met vrienden korte filmpjes in te blikken. Zo leerde hij met vallen en opstaan het vak. Ook zijn komische horrorfilm Bad Taste (1987) was oorspronkelijk een kortfilm, maar kon hij met subsidies uitwerken tot een volwaardige cultklassieker. In 1994 volgde de hilarische horrorfilm Braindead. Twee jaar later bewees Jackson met het psychologisch misdaaddrama Heavenly Creatures ook ernstige thema's aan te kunnen. In 2001, 2002 en 2003 brak hij wereldwijd door met The Lord of the Rings-trilogie, een van de succesvolste franchises in de filmgeschiedenis. En nu, vlak voor de feestdagen, is het dus uitkijken naar een nieuwe episode in dat magisch filmavontuur. Of zoals een ongeduldige Jackson-fan het onlangs op een internetforum enthousiast uitdrukte: "Bring it on!" 

JN.

The Hobbit: An Unexpected Journey (VS/Nieuw-Zeeland-2012): in de bioscoop vanaf 12 december 2012.
Met: Martin Freeman, Ian McKellen, Hugo Weaving, Benedict Cumberbatch, Luke Evans, Evangeline Lilly, Cate Blanchett, Elijah Wood, Christopher Lee, Orlando Bloom, Richard Armitage, Andy Serkis, Lee Pace, Ian Holm, Aidan Turner, Mikael Persbrandt, Graham Mc Tavish, Ken Stott, Dean O'Gorman, Mark Hadlow, Jed Brophy, Adam Brown, John Callen, Peter Hambleton, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Billy Connolly, Barry Humphries, Sylvester McCoy, Jeffrey Thomas, Michael Mizrahi, Conan Stevens, Bret McKenzie, Ryan Gage, John Bell, Craig Hall, Mark Mitchinson, Ben Mitchell, John Rawls, Stephen Hunter, Brendan Casey, Robin Kerr, Frazer Anderson en Ray Henwood.

Genre: avontuur / fantasy / mysterie / actie / drama

Klik op de oranje links:

- voor onze recensie van The Hobbit: An Unexpected Journey: An Unexpected Dissapointment?

- voor de trailer: The Hobbit: An Unexpected Journey - trailer

- voor de making-of: Achter de schermen van The Hobbit


- voor nieuws: Orlando Bloom speelt mee in The Hobbit








Geen opmerkingen:

Een reactie posten