donderdag 26 mei 2016

Hemeltergende onzin

Gods of Egypt  van Alex Proyas     ★½

V.l.n.r.: Elodie Young als de godin Hathor, Niklaj Coster-Waldau als de god Horus, Gerard Butler als de god Set, Courtney Eaton als Zaya, en Brenton Thwaites als haar geliefde Bek.


Het overkomt ons niet vaak dat we een film al voor bekeken houden terwijl hij nog niet afgelopen is. En zeker niet wanneer het gaat om een historisch epos dat zich in de oudheid afspeelt, vermits dat één van onze favoriete genres is. 

In dit geval echter hielden we het slechts een half uur vol, omdat Gods of Egypt -een bombastische Amerikaanse actiefantasie in 3D over rivaliserende antieke Egyptische goden- zo ongeloofwaardig en kinderachtig overkomt dat we het ervan op onze heupen kregen. 

Kunstmatig effectbejag

De decors zien er indrukwekkend uit. Maar het belabberde scenario hangt met haken en ogen aaneen. Het verhaal, de personages en de dialogen barsten van de clichés. En de alomtegenwoordige digitale special effects zien er vaak uit als...special effects. Onbegrijpelijk voor een peperdure productie met een budget van maar liefst 140 miljoen dollar en met ervaren acteurs zoals Gerard Butler, Nikolaj Coster-Waldau en Geoffrey Rush. 

Gerard Butler als Set, de Egyptische god van de duisternis.

Bij ons was tijdens het bekijken van Gods of Egypt alvast geen sprake van enige suspension of disbelief, slechts van ergernis over zoveel hemeltergende onzin. De Egyptische goden verdienen beter.

JN.

Gods of Egypt (USA-2016): in de bioscoop sinds 30 maart 2016.
Met: Brenton Thwaites, Gerard Butler, Nikolaj Coster-Waldau, Courtney Eaton, Geoffrey Rush, Chadwick Boseman, Bryan Brown en Elodie Young.

Genre: fantasy / avontuur / actie / drama / romantiek


Brenton Thwaites (links) als de moedige sterveling Bek, en Nikolaj Coster-Waldau als Horus, de machtige god van de lucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten