vrijdag 27 mei 2016

De ondergang van Alexandrië

Agora  van Alejandro Amenábar     ★★



Dit historisch drama uit 2009 speelt zich af in de Egyptische stad Alexandrië ten tijde van de Romeinse bezetting aan het eind van de 4de eeuw na Christus. Hypatia (ingetogen vertolkt door de Britse actrice Rachel Weisz) is een briljante Griekse filosofe, wiskundige en sterrenkundige, die lesgeeft aan de neoplatoonse school in de wereldberoemde bibliotheek van Alexandrië. Tot haar leerlingen behoren zowel heidense polytheïsten als joden en christenen. Terwijl Hypatia op het punt staat te ontdekken dat de aarde niet het middelpunt van de kosmos is en het oude Ptolemaeïsche wereldbeeld dus niet klopt, komen de religieuze groepen in de stad in conflict met elkaar. De bibliotheek wordt belegerd en Hypatia begint te vrezen voor haar leven...

Rachel Weisz als Hypatia en Michael Lonsdale als haar vader.

Mentale mozaïek

Net als in zijn eerdere films The Others (2001) en Mar adentro (2004)
, focust de Chileens-Spaanse regisseur Alejandro Amenábar in Agora vooral op wat de personages denken en voelen. Dat levert een boeiende mozaïek op van de psychologische processen die mee aan de basis kunnen gelegen hebben van de historische omwentelingen die in Agora centraal staan.


Liefde in tijden van oorlog

Behalve haar leerling Orestes (Oscar Isaac), wordt ook Hypatia's slaaf Davus (Max Minghella) verliefd op haar. Uiteindelijk zullen beide jongemannen moeten kiezen tussen hun eigen idealen en hun liefde voor Hypatia. Hoewel dit romantische motief in Agora niet voldoende tot zijn recht komt, zorgt regisseur en co-scenarist Amenábar toch voor een ontroerend einde.

Oscar Isaac als Orestes en Rachel Weisz als Hypatia.

Visuele flair

Cameraman Xavi Giménez, production designer Guy Dyas en decorontwerper Larry Dias creëerden mooie beelden die het toenmalige Alexandrië op een geloofwaardige wijze weer tot leven wekken. Ook de historische kostuums, die ontworpen werden door Gabriella Pescucci, verlenen een gevoel van authenticiteit aan de film.



Braaf

Toch verdient Agora volgens ons uiteindelijk niet meer dan twee sterren, omdat de film nooit echt verrast en te veel binnen de lijntjes kleurt van het genre. 

Het is allemaal op de één of andere manier reeds -en vaak veel beter- gedaan in andere historische drama's over de oudheid, zoals bijvoorbeeld het visueel verbluffende Bijbeldrama The Ten Commandments (1956) van Cecil B. DeMille, het tragiromantisch drama Cleopatra (1963) van Joseph L. Mankiewicz (één van onze favoriete historische drama's; bekijk de hele film hier), het sfeervol in beeld gebrachte peplumdrama The Fall of the Roman Empire (1964) van Anthony Mann (ook één van onze favoriete historische drama's; bekijk de hele film hier), het fascinerende en visueel verbluffende drama Faraon (1966) van Jerzy Kawalerowicz (ook één van onze favoriete historische drama's), en meer recent het avontuurlijke en knap in beeld gebrachte epos Gladiator (2000) van Ridley Scott, het Bijbeldrama The Passion of the Christ (2004) van Mel Gibson en het meeslepende oorlogsdrama Troy (2004) van Wolfgang Petersen.

JN.

Agora (Spanje-2009): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Ashraf Barhom en Michael Lonsdale.  

Genre: historisch drama / romantiek


Rachel Weisz kroop in de huid van de antieke Griekse filosofe Hypatia,
die in Alexandrië onder meer wiskunde en astronomie doceerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten