zaterdag 17 oktober 2015

In het hoofd van een oorlogsveteraan

Maryland  van Alice Winocour     ★★½



Na zijn terugkeer van het oorlogsfront in Afghanistan wordt de Franse Special Forces-soldaat Vincent (gespeeld door Matthias Schoenaerts) ontslagen uit het leger vanwege zijn posttraumatische stressstoornis. Hij neemt een job aan als beveiligingsagent in de grote villa van de rijke Libanese zakenman Whalid (Percy Kemp). Terwijl Whalid in schimmige zaakjes verwikkeld lijkt en op zakenreis gaat, staat Vincent in voor de veiligheid van Whalids vrouw Jessie (Diane Kruger) en hun zoontje. Al gauw begint Vincent te vermoeden dat ze in gevaar zijn. Maar is het gevaar reëel of slechts een product van zijn verbeelding...?


Beschadigde ziel


Maryland (internationale Engelse titel: Disorder) is een interessant psychologisch drama over de verwarde gemoedstoestand van een eenzame, getraumatiseerde oorlogsveteraan die gelijkenissen vertoont met Travis Bickle in Taxi Driver, Jacob in Jacob's Ladder en Chris Kyle in American Sniper. Vincent heeft last van slapeloosheid, gehoorverlies en hallucinaties. Net als Chris Kyle heeft Vincent moeite om zijn oorlogservaringen te verwerken. Net als Travis treedt Vincent op als beschermengel van een damsel in distress. En net als Jacob wordt Vincent meegezogen in een psychologische draaikolk waarin de grens tussen inbeelding en realiteit vervaagt.

Matthias Schoenaerts als Vincent.

Vrouwenfantasie?

De Franse regisseuse Alice Winocour, die hier haar tweede bioscoopfilm aflevert (na Augustine uit 2012), verpakte Maryland in een psychologische thriller waarvan haar zelfgeschreven scenario vooral focust op de belevingswereld van Vincent. Ze maakte daarbij dankbaar gebruik van de elektronische soundtrack van Gesaffelstein, die vaak gedempt klinkt om het gehoorverlies en het introverte karakter van Vincent te illustreren. Ook de camera plakt dicht op de huid van Matthias Schoenaerts, wat bijdraagt tot een claustrofobische atmosfeer. 

De dreiging die Winocour ontwikkelt blijft echter onderhuids, waardoor Maryland nooit echt spannend wordt. Dat is vooral te wijten aan het minimalistische scenario, dat gebaseerd is op een boeiende premisse en een onthullend slot, maar daartussen niet veel meer te bieden heeft dan beloftes. De kijker verwacht een ontlading, maar krijgt na een trage aanloop uiteindelijk een nogal gebrekkig in beeld gebrachte home invasion. Intussen moesten we het stellen met de loutere mogelijkheid van romantiek tussen Vincent en Jessie. In dat opzicht heeft de rol van Vincent, die Winocour schreef met Schoenaerts voor ogen, veel weg van een vrouwelijke fantasie: een suggestieve, veredelde arthouse versie van Kevin Costner als de ridder op het witte paard die Whitney Houston in het knullige romantisch actiedrama The Bodyguard (1992) te hulp snelde.

Diane Kruger als Jessie.

Stille kracht

Aan Schoenaerts zelf valt nochtans niets te verwijten, want hij acteert in Maryland met de zwijgzame kracht die van deze Antwerpse rasacteur inmiddels een veelgevraagde internationale ster maakte. Ook zijn tegenspeelster Diane Kruger levert een behoorlijke vertolking af. Beide acteurs zijn echter niet in staat om de leemtes in het scenario op te vullen. Kortom, hoewel letterlijk en figuurlijk een beloftevolle film, die Winocour op de kaart zet als een eigenzinnige cineaste met potentieel, vonden wij Maryland al bij al vrij teleurstellend.

JN.

Maryland (Frankrijk/België-2015): in de bioscoop sinds 30 september 2015.
Met: Matthias Schoenaerts en Diane Kruger.

Genre: psychologisch drama / thriller

Klik op de oranje link voor de trailer: Maryland - trailer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten