donderdag 16 juli 2015

Tandeloos spektakel

Jurassic World  van Colin Trevorrow     ★★½



Jurassic World van de Amerikaanse regisseur Colin Trevorrow is het 4de deel in de populaire Jurassic Park-franchise over gekloonde dinosauriërs en speelt zich af op hetzelfde (fictieve) tropische eiland (Isla Nubar) waar cineast Steven Spielberg 22 jaar geleden het 1ste (en beste) deel van de filmreeks situeerde. Het verhaal van Jurassic World begint ook 22 jaar nadat de bioscoopbezoekers in 1993 voor het eerst kennismaakten met het oorspronkelijke themapark en zijn gevaarlijke Tyrannosaurus Rex en Velociraptors in Spielbergs gigantische kaskraker Jurassic Park. Het park is in Jurassic World nu groter dan ooit en heeft enkele nieuwe, indrukwekkende attracties, waaronder een groot waterbassin met een reusachtig zeemonster: de Mosasaurus (zie foto hieronder). De nieuwe topattractie is echter de zogeheten Indominus Rex: een genetisch gemodificeerde, hybride dinosauriër, die veel intelligenter en agressiever blijkt dan de ontwerpers van het dier en de huidige eigenaar van het park vermoeden...

De Mosasaurus.

Het scenario van Jurassic World focust op:
- Claire (gespeeld door Bryce Dallas Howard), de operations manager van het park; 
- haar jonge neefjes Zach en Gray (Nick Robinson en Ty Simpkins), die haar komen bezoeken; 
- en Owen (Chris Pratt), die in het park werkt als de trainer van vier Velociraptors en ooit een relatie had met Claire. 

Omdat Claire het te druk heeft om haar neefjes rond te leiden in het park, gaan Zach en Gray in hun eentje op ontdekkingstocht...

Owen en Claire gaan op zoek naar Zach en Gray.

Déjà vu

Wie nog nooit een film uit de Jurassic Park-stal gezien heeft, zal ongetwijfeld onder de indruk geraken van de digitale (en ditmaal voor het eerst ook in 3D opgenomen) dino's, die er opnieuw heel realistisch uitzien. Ook het themapark ziet er spectaculair uit. Wij ervoeren echter vooral een déjà vu en verloren na een tijdje interesse in het verhaal dat op verschillende vlakken elementen uit de drie vorige delen herkauwt. 

V.l.n.r.: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Nick Robinson en Ty Simpkins.

Mager beestje

Een pluspunt is de chemie tussen Bryce Dallas Howard en Chris Pratt, die de gespannen relatie tussen de hoofdpersonages Claire en Owen met wat lichtvoetige humor injecteren. Nick Robinson en Ty Simpkins lopen als de broertjes Zach en Gray echter letterlijk en figuurlijk verloren in Jurassic World; hun personages en vertolkingen kunnen niet tippen aan die van Ariana Richards en Joseph Mazzello als de fijne kinderen in de allereerste Jurassic ParkOok Irrfan Khan stelt teleur als de huidige parkeigenaar in vergelijking met Richard Attenborough als de enthousiaste bedenker van het originele park in het 1ste deel. Vincent D'Onofrio speelt in Jurassic World een bijrol als het schimmige beveiligingshoofd Vic, die ervan droomt om de dino's te gebruiken als militaire wapens, maar ook zijn personage verbleekt in vergelijking met de gluiperige boosdoener die Wayne Knight met brio vertolkte in de eerste Jurassic Park.


Bovendien, en dat is het grootste gebrek van dit 4de deel, wordt Jurassic World zelden echt spannend, terwijl dat toch het minste is wat je mag verwachten van een productie die -onder het motto Bigger, Louder, More Teeth- naar eigen zeggen een overdonderend vervolg wilde breien aan de meest vernieuwende en succesvolle monster-en-rampenfilmreeks aller tijden. Zo is de Indominus Rex (waarvan we hier geen foto tonen om de verrassing niet te bederven) niet angstaanjagender dan de T-Rex en veel minder interessant dan de sluwe Velociraptors die in de eerste film (bijvoorbeeld in de onvergetelijke keukenscène) voor nagelbijtende spanning zorgden maar in Jurassic World een minder beklijvende bijrol spelen. 

Kortom, ondanks de geslaagde mise-en-scène, het indrukwekkende production design en de knappe special effects, vonden wij Jurassic World al bij al een vrij mager, tandeloos beestje dat meer blaft dan bijt.

JN.

Jurassic World (USA/China-2015): in de bioscoop sinds 10 juni 2015.
Met: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D'Onofrio, Nick Robinson, Ty Simpkins en Irrfan Khan.

Genre: sciencefiction / avontuur / rampenfilm / actie / thriller

Klik op de oranje link voor de trailer: Jurassic World - trailer


Concept art voor het themapark Jurassic World.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten