dinsdag 9 juni 2015

De morele dilemma's van een zakenman

A Most Violent Year  van J.C. Chandor     ★★★



New York City, 1981. Terwijl de stad in de greep is van geweld en misdaad, probeert de ambitieuze, trotse zakenman Abel Morales (gespeeld door Oscar Isaac) zijn distributiebedrijf in de stookolie-industrie uit te breiden. Dat verloopt echter niet zonder slag of stoot. Zo worden zijn vrachtwagens steeds vaker overvallen. Abel vermoedt dat zijn concurrenten daar achter zitten. Bovendien wil de assistent van de plaatselijke openbare aanklager (gespeeld door David Oyelowo) Abels bedrijf gerechtelijk vervolgen voor fraude. Hoewel Abels assertieve vrouw Anna (Jessica Chastain) vindt dat hij hun belangen driester moet beschermen, probeert hij toch op het rechte pad te blijven... 

Oscar Isaac en Jessica Chastain.

Ondanks deze beloftevolle set-up en enkele interessante plotwendingen, had dit psychologisch misdaaddrama nog spannender gekund. 

Toch is A Most Violent Year een boeiende film, dankzij het knappe, sfeervolle camerawerk, de geloofwaardige mise-en-scène en de sterke vertolkingen van Isaac en Chastain. 

In de beste scènes deed deze film ons denken aan Serpico uit 1973 (bekijk de hele film hier) en Prince of the City uit 1981, twee beklijvende politiefilms van Sydney Lumet waarin de hoofdpersonages (respectievelijk vertolkt door Al Pacino en Treat Williams) ook met de moed der wanhoop weerstand proberen te bieden tegen de corruptie en het geweld dat hen omringt.

JN.

A Most Violent Year (USA/Verenigde Arabische Emiraten-2014): beschikbaar op dvd en blu-ray disc sinds 5 mei 2015.
Met: Oscaar Isaac, Jessica Chastain, Albert Brooks, David Oyelowo en Elyes Gabel.

Genre: misdaadthriller / psychologisch gezinsdrama 

Klik op de oranje link voor de trailer: A Most Violent Year - trailer





Geen opmerkingen:

Een reactie posten