donderdag 25 juni 2015

De middeleeuwen in Technicolor

The Adventures of Robin Hood  van Michael Curtiz en William Keighley     ★★★★



Engeland, 1191. Op de terugweg van een kruistocht wordt de Engelse koning Richard I Leeuwenhart gegijzeld door de hertog van Oostenrijk. Richards onbetrouwbare broer Prince John (gespeeld door Claude Rains) misbruikt de situatie om de Engelse troon te usurperen en geeft Sir Guy of Guisborne (Basil Rathbone) de opdracht om forse belastingen te innen bij de bevolking. De schalkse rebel Robin Hood (Errol Flynn) is echter niet bang van Prince John en organiseert vanuit de bossen van Sherwood een guerilla-opstand tegen de tiran...

V.l.n.r.: Olivia de Havilland als Lady Marian, Claude Rains als Prince John,
en Basil Rathbone als Sir Guy of Guisborne.

Ouderwets familievermaak

The Adventures of Robin Hood is een heerlijke avonturenfilm van Michael Curtiz en William Keighley uit 1938, met de charmante Hollywoodlegende Errol Flynn in de titelrol. De film bevat voldoende ouderwets vertier om jong en oud te vermaken: flitsende zwaardgevechten, spitsvondige dialogen, voortreffelijke acteurs, romantiek (tussen Robin Hood en de door Olivia de Havilland vertolkte Lady Marian) en fotogenieke kostuums en decors in prachtige Technicolor-kleuren. 

De film won destijds drie Oscars: voor beste art direction en kleur (van Carl Jules Weyl), voor beste montage (van Ralph Dawson) en voor beste muziek (van Erich Wolfgang Korngold).


Olivia de Havilland en Errol Flynn.

The Adventures of Robin Hood is het soort film dat de onweerstaanbare drang oproept om zelf het bos in te trekken, er een boomhut te bouwen en van daaruit het onrecht in de wereld te bestrijden. Het scenario, dat gebaseerd is op oude verhalen en legendes over Robin Hood, neemt een loopje met de geschiedenis, maar wat kan ons dat schelen!

JN.

The Adventures of Robin Hood (USA-1938): beschikbaar op dvd.
Met: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone, Claude Rains, Alan Hale en Eugene Pallette.

Genre: avontuur / historisch drama / romantiek / actie

Klik op de oranje link voor de trailer: The Adventures of Robin Hood - trailer



Geen opmerkingen:

Een reactie posten