maandag 11 mei 2015

Spring Night - full movie & recensie




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 480p voor hogere beeldkwaliteit)



Spring Night  van Tatiana Tuttle     ★★★★

In deze korte experimentele dansfilm uit 1935 glipt een jongedame weg van een feestje en ontdekt ze in de tuin een standbeeld van Pan: de Griekse bosgod van de lente, de vruchtbaarheid en het dierlijk instinct. Ze valt in slaap en droomt hoe Pan haar meesleept in een betoverende dans...  

Erotisch

De sensuele choreografie van de magische dansscènes is het werk van de Russische balletdanser David Lichine, die ook zelf de rol vertolkt van Pan. Zijn viriele en ondeugende, maar ook ietwat perverse uitstraling is de perfecte belichaming van de even verleidelijke als verontrustende mythologische figuur (het woord 'paniek' is afgeleid van de god Pan). De dansende jongedame wordt vertolkt door de Amerikaanse balletdanseres Nana Gollner. 

Geïnspireerd op de onvergetelijke choreografieën van het fameuze dansgezelschap Ballets Russes van Serge Diaghilev, is Spring Night een symbolische ode aan de erotische krachten in mens en natuur. De hypnotische beelden werden opgenomen door cameraman George T. Clemens, en de mooie, sprookjesachtige muziek werd gecomponeerd door Joseph Achron.

Zowel Nana Gollner als David Lichine maakten ooit deel uit van het Ballet Russe de Monte Carlo. Lichine stierf in 1972 op 61-jarige leeftijd in Los Angeles. Gollner was de eerste Amerikaanse danseres die het in Europese balletgroepen tot prima ballerina schopte. In 1952 verhuisde ze van Amerika naar België. In 1977 stichtte ze in Antwerpen de Russische Ballet Academie. Drie jaar later overleed ze in de Scheldestad. Spring Night is een van de weinige bewaard gebleven opnames die herinneren aan de gratie van beide dansers.  

JN.

Spring Night (USA-1935).
Met: Nana Gollner en David Lichine.

Genre: dansfilm / kortfilm / sprookje / kunstfilm / erotiek / mysterie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten