vrijdag 13 maart 2015

Portret. 


Nina Hoss 



De grote doorbraak?


Sinds eergisteren loopt Phoenix, de nieuwe film van de Duitse regisseur Christian Petzold, bij ons in de zalen. 


Phoenix is een intrigerende, naar Hitchcocks Vertigo verwijzende neo noir, waarin de jonge jodin Nelly (gespeeld door Nina Hoss) in de herfst van 1945 een operatie ondergaat in het naoorlogse Berlijn om haar door de nazi's zwaar verminkte gezicht te reconstrueren. Wanneer zij haar echtgenoot Johnny (Ronald Zehrfeld) opzoekt, blijkt deze haar niet meer te herkennen. Hij meent dat zijn vrouw dood is en dat Nelly gewoon sterk op haar lijkt. Johnny overtuigt Nelly om zich voor te doen als zijn vrouw en zo de erfenis te bemachtigen van haar tijdens de oorlog omgekomen familie. Nelly stemt in met het plan omdat ze wil achterhalen of Johnny haar ooit verraden heeft aan de nazi's... 



Succesvolle samenwerking

Nina Hoss in Yella.
De internationale filmpers is overwegend erg positief over Phoenix. Met name de Duitse actrice Nina Hoss wordt geprezen voor haar boeiende vertolking van Nelly. 

Dit is intussen de vijfde samenwerking tussen Hoss en Petzold: in 2003 speelde Hoss een moeder die rouwt om de dood van haar zoontje in het drama Wolfsburg; in 2007 kreeg ze op het filmfestival van Berlijn een Zilveren Beer voor haar hoofdrol in de psychologische thriller Yella; in 2009 was ze in de thriller Jeriochow te zien als de love interest in een driehoeksverhouding; en in 2012 werd ze genomineerd voor een Europese Filmprijs voor haar rol in Petzolds drama Barbara, waarin ze een Oost-Duitse arts speelt die het Stasiregime wil ontvluchten en ervan droomt om naar het westen over te lopen. In Duitsland is Hoss al jaren bekend bij het grote publiek, maar met haar hoofdrol in Phoenix maakt de 39-jarige actrice nu ook kans op een internationale doorbraak. 

In haar vrije tijd zet Hoss zich in voor de strijd tegen genitale verminking van vrouwen en tegen de vernietiging van het Braziliaanse regenwoud. 

JN.

Phoenix (Duitsland/Polen-2014): in de bioscoop sinds 11 maart 2015.
Met: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld en Nina Kunzendorf.

Genre: historisch drama / neo noir / romantiek



Ronald Zehrfeld en Nina Hoss in Phoenix.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten