vrijdag 26 december 2014

Psychosociale horror

When Animals Dream  van Jonas Alexander Arnby     ★★½






De 16-jarige Marie (Sonia Suhl) woont samen met haar ouders in een vissersdorpje op een Deens eiland. Terwijl haar moeder (rol van Sonja Richter) lijdt aan een vreemde aandoening, wordt Marie gepest door enkele mannelijke collega’s op de werkvloer van haar nieuwe job in een visfabriek. Tot overmaat van ramp krijgt Marie dezelfde bizarre symptomen als haar moeder, waarbij ze zowel fysisch als mentaal een onrustwekkende transformatie ondergaat. Kan Marie's zorgzame vader (gespeeld door Lars Mikkelsen) zijn vrouw en dochter beschermen tegen de achterdochtige dorpelingen...?  

Sonia Suhl en Lars Mikkelsen.

De Schone en het Beest

Vanaf de sfeervolle begingeneriek is het meteen duidelijk dat When Animals Dream (originele Deense titel: Når dyrene drømmergeen doorsnee horrorfilm is, maar tevens een psychosociaal coming of age-drama. Gelet op de zorgen, ontluikende seksualiteit en opgekropte frustraties van tienermeisje Marie, lijkt haar verontrustende lichamelijke metamorfose symbool te staan voor de traumatische overgang naar volwassenheid in een claustrofobische dorpsgemeenschap waar haast niemand oog heeft voor haar innerlijke schoonheid. Ook haar moeder was het slachtoffer van traumatische ervaringen die een uitweg zoeken en zich als het ware veruitwendigd hebben in een gedaanteverwisseling. Omdat het bij beiden om een gelijkaardige gedaanteverwisseling gaat, speelt hier wellicht ook een erfelijke factor mee.  

Beklemmend

Sonia Suhl als Marie.
Op de cast valt weinig aan te merken. Zowel Sonia Suhl als Sonja Richter hebben de juiste, ambivalente uitstraling voor de onderhuidse dreiging van hun vrouwelijke personages. En Lars Mikkelsen overtuigt, zoals we van hem gewoon zijn, als de vaderfiguur. 

Sonja Richter.

De finale van deze Deense film, waarin debuterend regisseur Jonas Alexander Arnby het horrorregister opentrekt, lost de subtiel opgebouwde en daardoor hooggespannen verwachtingen echter niet helemaal in, waardoor dit mysterieuze gezinsdrama, hoewel badend in een beklemmende atmosfeer, uiteindelijk toch een beetje teleurstelt.

JN.

When Animals Dream (Denemarken-2014): in de bioscoop vanaf 18 februari 2015.
Met: Sonia Suhl, Lars Mikkelsen en Sonja Richter. 

Genre: horror / psychosociaal gezinsdrama / mysterie

Klik op de oranje link voor de trailer: When Animals Dream - trailer







Geen opmerkingen:

Een reactie posten