zondag 21 december 2014

Portret.


Joaquin Phoenix 




Menselijk al te menselijk



Twee jaar nadat hij voor zijn hoofdrol in het psychosociaal drama The Master (2012) van Paul Thomas Anderson genomineerd werd voor een Oscar, zal de Amerikaanse acteur Joaquin Phoenix (één van onze favoriete acteurs) vanaf 25 februari te zien zijn in de nieuwe film van Anderson. De film heet Inherent Vice (bekijk de trailer hier) en is een eigenzinnige neo noir misdaadkomedie (naar de gelijknamige roman van Thomas Pynchon), waarin Phoenix een weed rokende privédetective vertolkt in het geflipte Los Angeles in het begin van de jaren zeventig.

Joaquin Phoenix in Inherent Vice.

Lamme goedzak

Zowel Phoenix als Anderson hebben in hun respectievelijke carrières altijd hun eigen ding gedaan, zonder echt wakker te liggen van de trends in Hollywood. Dat is niet anders in Inherent Vice. De film ademt een aparte sfeer, die tot op zekere hoogte doet denken aan de uitstekende neo noir detectivekomedie The Big Lebowski van de gebroeders Coen uit 1998 (één van onze favoriete komedies, bekijk een filmfragment hier). Net zoals Jeff Bridges als het onnavolgbaar flegmatieke hoofdpersonage "the Dude" in The Big Lebowski, speelt ook Phoenix in Inherent Vice een lamme goedzak die tegen wil en dank verwikkeld geraakt in allerlei onvoorspelbare toestanden.

Gevoelig

Het is niet de eerste keer dat Phoenix een personage speelt dat in situaties belandt die zijn petje te boven gaan. Reeds in 1995, toen hij slechts 20 was, vertolkte hij in de uitstekende mediasatire en misdaadkomedie To Die For van Gus Van Sant een dommige en naïeve tiener die misbruikt wordt door een een narcistische en manipulatieve journaliste (glansrol van Nicole Kidman). 

In To Die For.

In het imposante Romeinse epos Gladiator (2000) van Ridley Scott (één van onze favoriete historische drama's) schitterde Phoenix als de ambitieuze Romeinse keizerszoon Commodus (één van de beste movie villains aller tijden), maar ook als die boosdoener wist hij toen te ontroeren met zijn menselijke-al-te-menselijke uitstraling. Dat leverde hem zijn eerste Oscarnominatie op. 

Als de Romeinse keizer Commodus in Gladiator.

Vijf jaar later won Phoenix een Golden Globe voor zijn hoofdrol in Walk the Line (2005) van James Mangold: een biopic over het turbulente leven van de Amerikaanse countryzanger Johnny Cash, waarvoor Phoenix alle liedjes zelf inzong. 

In The Master uit 2012 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) speelde Phoenix alweer een getroebleerd personage: ditmaal een aan seks en alcohol verslaafde zonderling, wat hem zijn tweede Oscarnominatie opleverde. 

En ook in her (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), een schitterende romantische tragikomedie van Spike Jonze uit 2013, toonde Phoenix zich van zijn gevoelige kant in zijn hoofdrol als een introverte, verlegen man die verliefd wordt op een computerprogramma.

In her.

De voorbije zomer stond de intussen 40-jarige Phoenix aan de zijde van actrice Emma Stone voor de camera tijdens de opnames van een nieuwe komedie van Woody Allen. Hoe die film heet en wanneer hij uitkomt, weten we nog niet, maar Phoenix zou naar verluidt een filosofieprofessor vertolken die worstelt met een existentiële crisis en een relatie begint met één van zijn studentes. Maar eerst even zien hoe pers en publiek reageren op zijn hoofdrol in Inherent Vice

JN.

Inherent Vice (USA-2014): in de bioscoop vanaf 25 februari 2015.
Met: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Katherine Waterston, Eric Roberts, Reese Witherspoon, Benicio Del Toro, Owen Wilson en Martin Short.

Genre: misdaadkomedie / drama

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: Inherent Vice - trailer

- onze recensie van The Master: Portret van een getormenteerde ziel

- de trailer: The Master - trailer

- onze recensie van her: De ideale vrouw?

- de trailer: her - trailer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten