vrijdag 14 november 2014

Een melancholisch moordmysterie

Black Coal, Thin Ice  van Yi'nan Diao     ★★★



Noord-China, 1999. In verschillende steenkoolmijnen worden afgehakte lichaamsdelen ontdekt. Tijdens de arrestatie van twee verdachten komen zowel deze verdachten als enkele collega’s van politiedetective Zhang (Fan Liao) om het leven. Flashforward: vijf jaar later werkt de getraumatiseerde en drankzuchtige Zhang intussen als bewaker, wanneer plots lichaamsdelen van andere slachtoffers opduiken. Zhang vermoedt dat hier dezelfde seriemoordenaar aan het werk is als vijf jaar eerder. Elk van de slachtoffers had een relatie met Wu (Gwei Lun-Mei): een jonge vrouw die in een stomerij werkt. Terwijl Zhang haar schaduwt, geraakt hij steeds meer in de ban van deze zwijgzame vrouw. Ook als kijker word je meegezogen in een vreemde draaikolk van intriges. Whodunit? Is Wu een femme fatale? Een ‘zwarte weduwe’? Of zit Zhang op een dwaalspoor?...

Fan Liao als speurneus Zhang en Gwei Lun-Mei als verdachte Wu.

Neo(n) noir

Behoorlijk vertolkt, realistisch geënsceneerd op groezelige locaties en sfeervol belicht (let op het nachtelijke shot van de in kleurig neonlicht badende gevel van de Daylight Fireworks Club!), is Black Coal, Thin Ice een boeiend misdaadmysterie van de Chinese regisseur Yi’nan Diao. Hij zat niet alleen in de regiestoel maar schreef ook zelf het scenario, waarin echo's weerklinken van het briljante Zuid-Koreaanse moordmysterie Memories of Murder van Joon-ho Bong uit 2003 (bekijk de hele film hier en de trailer hier).


Absurde humor (er staat een paard in de gang) zorgt in Black Coal, Thin Ice hier en daar voor lichtvoetige adempauzes. Maar de complexe detectiveplot vergt al uw aandacht, en de atmosfeer van deze melancholische neo noir is even grauw als steenkool. Zo grauw, dat we na afloop moesten denken aan de slotzin van Roman Polanski’s briljante film noir China Town uit 1974: "Forget it, Jake; it’s Chinatown."


Black Coal, Thin Ice won de Gouden Beer op het voorbije Filmfestival van Berlijn. En Fan Liao mocht er voor zijn vertolking van de antiheld Zhang de Zilveren Beer voor beste acteur in ontvangst nemen.

JN.

Black Coal, Thin Ice (China-2014): in de bioscoop sinds 29 oktober 2014.
Met: Fan Liao en Gwei Lun-Mei.

Genre: misdaadmysterie / neo noir / drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Black Coal, Thin Ice - trailer


Black Coal, Thin Ice is de derde bioscoopfilm van de 45-jarige
Chinese cineast Yi'nan Diao. Ook zijn langspeelfilmdebuut Uniform (2003)
 en zijn vorige film Night Train (2007) liepen in de kijker op het
internationale festivalcircuit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten