maandag 13 oktober 2014

Zelfs de goden gaan dood

Still the Water  van Naomi Kawase     ★★½


O
p het Japanse eiland Amami Ōshima zijn de bewoners zich nog bewust van de mystieke kracht van de natuur. Terwijl ze op een zomernacht onder de volle maan hun traditionele augustusdans uitvoeren, ziet de 16-jarige Kaito (Nijirô Murakami) het lijk van een man in zee drijven. Samen met zijn vriendinnetje Kyôko (Jun Yoshinaga) begint Kaito zich existentiële vragen te stellen...

Nijirô Murakami als Kaito en Jun Yoshinaga als Kyôko.

Spiritueel

Still the Water (originele Japanse titel: Futatsume no mado) is een spiritueel coming of age-drama over twee tieners die de onderling verweven cycli van leven, dood en liefde ontdekken. Zo vreest Kyôko de nakende dood van haar zieke moeder (gespeeld door Miyuki Matsuda), die een sjamanistische levensvisie huldigt en kennelijk geen angst heeft om te sterven. Ook de plaatselijke hoofdsjamaan weet: "Zelfs de goden gaan dood." Kyôko's vader is een surfer (vertolkt door Tetta Sugimoto), die zich soms één voelt met de zee: "Je moet je bescheiden opstellen tegenover de natuur. Het heeft geen zin je er tegen te verzetten." Onderhevig aan haar ontluikende seksualiteit, beseft Kyôko dat ook seks iets van doen heeft met de eenwording met een groter geheel. Haar timide vriendje Kaito lijdt vooral onder de scheiding van zijn ouders. Hij mist zijn vader (die in Tokio als tatoeëerder werkt) en is getraumatiseerd door het schijnbaar promiscue gedrag van zijn moeder. Geen wonder dat de jongen zich verzet tegen de seksuele avances van Kyôko.


Sentimenteel 

Behoorlijk vertolkt (hoewel Murakami wat licht uitvalt als Kaito), contemplatief in beeld gebracht (met onder meer mooie onderwateropnames) en ondersteund door delicate muziek, vindt de Japanse regisseuse Naomi Kawase een rustig ritme voor de filosofische teneur van haar zelfgeschreven scenario. De branding, het zonlicht, de wind in de bomen, het geritsel van de bladeren: het speelt allemaal mee en draagt bij tot het gevoelig karakter van Still the Water.

Waarom geven we dan slechts 2,5 sterren aan deze film? Wel, omdat Still the Water niet alleen iets te lang is (onder meer vanwege te veel sfeerbeelden), maar ook en vooral omdat de film bij momenten wat belerend en sentimenteel wordt.

JN.

Still the Water (Japan/Spanje/Frankrijk-2014): in de bioscoop vanaf 29 oktober 2014. 
Met: Nijirô Murakami, Jun Yoshinaga, Tetta Sugimoto en Miyuki Matsuda.

Genre: existentieel drama / romantiek

Klik op de oranje link voor de trailer: Still the Water - trailer


Still the Water is een existentieel drama over twee tieners die het leven en elkaar ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten