woensdag 1 oktober 2014

Surrogaatmoeder tegen wil en dank

Waiting for August  van Teodora Ana Mihai     ★★★


Bacau, Roemenië. Zeven kinderen krijgen af en toe een telefoontje van hun moeder, die, net als heel wat andere Roemeense ouders, uit financiële noodzaak in het buitenland werkt. De kinderen wachten met ongeduld op de zomer, wanneer hun moeder hen eindelijk weer zal bezoeken. Intussen fungeert de oudste van hen  -de 15-jarige Georgiana- als surrogaatmoeder, hoewel zij in feite zelf nog een kind is en zich vanwege de verantwoordelijkheid voor haar jongere broertjes en zusjes moeilijk kan focussen op haar schoolwerk. Improviserend, probeert Georgiana het huishouden in goede banen te leiden. Met wisselend succes, want de kinderen snoepen veel en zitten vaak om half twee ‘s nachts nog voor de tv, terwijl ze om zes uur ‘s ochtends al weer uit de veren moeten om naar school te gaan. De afwezige moeder stuurt vanuit Italië geschenkjes op en probeert haar gezin via de webcam wat bij te sturen. Maar dat is niet voldoende: de kinderen missen hun mama...

Georgiana krijgt via Skype af en toe opvoedkundige tips van haar moeder.

Intiem

Waiting for August is een mooie, met Belgische steun geproduceerde documentaire van de Roemeense cineaste Teodora Ana Mihai. Haar intieme gezinsportret geeft een gezicht aan de talrijke Roemeense 'sleutelkinderen' die door de armoede van hun ouders goeddeels op zichzelf aangewezen zijn. Georgiana en haar broertjes en zusjes hebben het geluk dat hun moeder geld opstuurt, maar ook zij leven in feite op de rand van de armoede. Armoede is immers niet alleen een materiële kwestie, maar ook een psychologisch en psychosociaal probleem, zeker bij kinderen die aan hun lot overgelaten worden.


Authentiek

Mihai registreerde de dagelijkse beslommeringen van Georgiana en haar broertjes en zusjes zonder commentaar, waardoor de kijker als een vlieg op de wand getuige is van een authentiek stukje leven zoals het is in een oostelijke uithoek van Europa. Na afloop van de documentaire, heb je echt de indruk dat je de zeven kinderen beter hebt leren kennen. Wij hadden alvast veel bewondering voor het doorzettingsvermogen, de solidariteit en de warme liefde in het gezin van Georgiana, 'tienermoeder' tegen wil en dank.


Waiting for August werd op het Hot Docs Canadian International Documentary Festival uitgeroepen tot beste documentaire.

JN.

Waiting for August (België/Roemenië-2014): in de bioscoop vanaf 4 november 2014.
Met: Georgiana Halmac en haar broertjes en zusjes.

Genre: documentaire / psychosociaal gezinsdrama

Klik op de oranje link voor de trailer: Waiting for August - trailer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten