vrijdag 31 oktober 2014

Onzegbare leegte

The Rover  van David Michôd     ★★★★




Tien jaar na een grootschalige collapse (een ineenstorting van de beschaving, waarvan de oorzaak onduidelijk blijft), is de Australische outback in de greep van armoede en misdaad. Door dit wetteloze wasteland zwerft een eenzame en verbitterde man (glansrol van Guy Pearce) die haast niets meer te verliezen heeft. In dat opzicht doet Eric, zo heet de man, denken aan de Australische titelheld in de opwindende post-apocalyptische road action-thriller Mad Max van George Miller uit 1979 (één van onze favoriete sciencefictionfilms; bekijk de hele film hier).

Terwijl Eric  in een groezelig wegrestaurant een glas water zit te drinken, wordt zijn wagen gestolen door een criminele bende. Eric zet meteen de achtervolging in. Onderweg gijzelt hij Rey (Robert Pattinson): een gewonde jongeman die de jongere broer is van één van de autodieven... 

Guy Pearce (links) en Robert Pattinson.

Nihilistische road movie

The Rover (bekijk de trailer hier) is een nieuwe, door pers en publiek bejubelde dystopische thriller van de Australische regisseur David Michôd, die in 2010 doorbrak met zijn ijzersterke langspeelfilmdebuut Animal Kingdom (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier). Met The Rover bewijst Michôd dat het succes van Animal Kingdom geen toevalstreffer was. Als een volleerde cineast creëerde hij in The Rover een beklijvende atmosfeer die de kijker ruim anderhalf uur in de ban houdt van deze spannende, nihilistische road movie. Dat is vooral te danken aan Guy Pearce, die de ziel uit het lijf acteert als het getormenteerde hoofdpersonage Eric. In zijn verbeten blik, die meer zegt dan duizend woorden, schuilt een wanhopige, even onzegbare leegte als de eindeloze, dorre vlakten van de Australische outback. Ook Robert Pattinson wordt in de pers geprezen voor zijn vertolking van de naïeve Rey, maar wij hadden bij momenten moeite met zijn geforceerde 'tics'.   

Guy Pearce acteert in The Rover met een ongekende intensiteit.

Naast de vertolking van Pearce, dragen ook de sfeervolle beelden, efficiënte montage en interessante muziek van Antony Partos bij tot de intensiteit van The Rover. Partos heeft kennelijk goed geluisterd naar de briljante, experimentele muziek van Radiohead-gitarist Johnny Greenwood in het magistrale psychosociaal drama There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson uit 2007 (één van onze favoriete historische drama's en tevens één van onze favoriete films tout court)

Reden genoeg voor de Amerikaanse cineast en filmkenner Quentin Tarantino (één van onze favoriete regisseurs) om The Rover te loven als "de beste post-apocalyptische film sinds Mad Max".  

JN.

The Rover (Australië/USA-2014): beschikbaar op dvd en blu-ray disc vanaf 12 november 2014. 
Met: Guy Pearce en Robert Pattinson.

Genre: misdaadthriller / road movie / psychosociaal drama / actie

Klik op de oranje link voor de trailer: The Rover - trailer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten