woensdag 4 juni 2014

Portret.

Matthias Schoenaerts

                                             
         
Een Vlaamse wonderboy in Hollywood



Op 27 augustus gaat onder de titel The Loft (2014) de langverwachte Amerikaanse remake van de populaire Vlaamse thriller Loft (2008) van de Antwerpse regisseur Erik Van Looy bij ons in première. In 2010 blikte de Nederlandse cineaste Antoinette Beumer al een Hollandse remake in. Maar ditmaal zat Van Looy weer zelf in de regiestoel voor de nieuwe Engelstalige versie van zijn kaskraker uit 2008. 

Het originele Vlaamse scenario van Bart De Pauw werd voor de Amerikaanse remake onder handen genomen door de ervaren Amerikaanse scenarist Wesley Strick: schrijver van onder meer de thrillers Cape Fear (1991) van Martin Scorsese (één van onze favoriete horrorfilms en tevens één van onze favoriete films tout court; bekijk een filmfragment hier), Final Analysis (1992) van Phil Joanou en Wolf (1994) van Mike Nichols (lees onze recensie hier).

In de hoofdrollen van The Loft herkennen we onder anderen James Marsden (uit de X-Men-films) en Wentworth Miller (uit de tv-serie Prison Break). Patrick Wilson zou aanvankelijk ook meespelen, maar werd vervangen door Karl Urban.

Van de originele Vlaamse cast uit 2008 mocht alleen Matthias Schoenaerts naar Amerika. De 36-jarige Antwerpse acteur speelt in The Loft opnieuw de rol van Filip (in de Engelstalige remake gespeld als Philip): de jongste van vijf ontrouwe mannen die samen stiekem een luxueuze loft huren om er hun minnaressen te verwennen. Tot een moord roet in het eten strooit en het vijftal in nauwe schoentjes brengt...  

Matthias Schoenaerts in de Amerikaanse remake van Loft.

Zo vader, zo zoon

Matthias Schoenaerts werd op 8 december 1977 geboren in de Vlaamse Scheldestad Antwerpen. Zijn vader Julien Schoenaerts was toen al een gerespecteerde toneel-, tv- en filmacteur, wiens doorleefde vertolkingen en eigenzinnige persoonlijkheid in de loop der jaren mythische proporties aannamen.

Matthias (links) met zijn vader Julien Schoenaerts.

Matthias Schoenaerts in Daens.
Zo vader, zo zoon, want op 15-jarige leeftijd maakte Matthias reeds zijn langspeelfilmdebuut met zijn bijrol in het succesvolle Vlaamse historisch drama Daens (1992) van Stijn Coninx. 

Na rolletjes in  Vlaamse tv-series zoals Stille Waters en Flikken, werd Schoenaerts in 2003 op het Filmfestival van Berlijn uitgeroepen tot Shooting Star voor zijn rol in Meisje: het geslaagde langspeelfilmdebuut van de Vlaamse cineaste Dorothée Van Den Berghe, dat het jaar voordien uitkwam. Het bleek een profetische accolade voor de jonge acteur, want Schoenaerts groeide de voorbije jaren uit tot een charismatisch, in binnen- en buitenland gewaardeerd talent dankzij zijn beklijvende vertolkingen in onder meer de Vlaamse thrillers Linkeroever van Pieter Van Hees en Loft van Erik Van Looy (beide uit 2008), de Vlaamse tv-serie De Smaak van De Keyser (2008-2009) en het bejubelde Vlaamse misdaaddrama Rundskop (2011) van Michaël R. Roskam, waarvoor Schoenaerts als een onvervalste method-acteur maar liefst 27 kilo bijkwam.

In Rundskop.

Voor zijn hoofdrol in het Frans-Belgische romantisch drama De rouille et d'os (2012) van Jacques Audiard (lees onze recensie hier), waarin Schoenaerts aan de zijde speelt van de bekende Franse actrice en voormalige Oscarwinnares Marion Cotillard, werd de knappe Antwerpse wonder boy bekroond met een César.

JN.

The Loft (USA-2014): in de bioscoop vanaf 27 augustus 2014.
Met: James Marsden, Wentworth Miller, Karl Urban, Eric Stonestreet, Matthias Schoenaerts, Rhona Mitra, Rachael Taylor, Isabel Lucas, Margarita Levieva, Kristin Lehman, Dora Madison Burge, Elaine Cassidy, Kali Rocha, Valerie Cruz en Laura Cayouette.

Genre: psychosociale misdaadthriller / mysterie / erotiek 

Klik op de oranje links voor:

- de trailer van de Amerikaanse remake: The Loft - trailer



Met Marion Cotillard in De rouille et d'os.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten