dinsdag 10 juni 2014

Een contemplatieve trip door de Australische woestijn

Tracks  van John Curran     ★★½   



Australië, 9 april 1977. Uit verveling en uit weerzin tegen de negatieve energie in haar omgeving, vertrekt de 27-jarige Robyn Davidson (gespeeld door Mia Wasikowska) samen met haar hond Dookie en vier kamelen te voet van Alice Springs door het dorre binnenland van West-Australië naar de Indische Oceaan; een ruim 2.700 kilometer lange tocht door de onherbergzame outback, die negen maanden in beslag neemt. Tot grote ergernis van de mensenschuwe Robyn, daagt onderweg af en toe de fotograaf Rick Smolan (Adam Driver) op, die het avontuur van 'The Camel Lady' op de gevoelige plaat moet vastleggen voor het tijdschrift National Geographic.

Mia Wasikowska als Robyn Davidson.

Een nomadische ziel

"Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld tot de puurheid van de woestijn", aldus Robyn met voice-over. Haar vader was ook een nomadische avonturier en stak ooit de Afrikaanse woestijn Kalahari over. Haar moeder pleegde zelfmoord toen ze nog een kind was. Wellicht droeg ook die traumatische ervaring bij tot Robyns rusteloze zwerversziel. In het voetspoor van de Pruisische ontdekkingsreiziger Ludwig Leichhardt, die spoorloos verdween in 1848 toen hij dezelfde expeditie ondernam als Robyn, is zij vastberaden om te voltooien waar Leichhardt aan begon. De barre, eenzame tocht vergt het uiterste van haar doorzettingsvermogen en Robyn beseft al gauw dat haar trip in feite gekkenwerk is... 


Contemplatief

Gebaseerd op de gelijknamige autobiografische bestseller die Robyn Davidson in 1980 publiceerde over haar hachelijke avontuur, focust Tracks vooral op het ruwe, betoverende landschap en het zelfgekozen isolement van Robyn. Mia Wasikowska geeft daarbij geloofwaardig uitdrukking aan de moed en wilskracht van de jonge maar verbeten avonturierster. Ook de sfeervolle muziek op het gezapige ritme van Robyns voetstappen is een pluspunt.

Heel veel gebeurt er echter niet in het desolate Australische binnenland, waardoor Wasikowska's acteertalent slechts bij momenten tot zijn recht komt. Ook het nogal brave scenario, met obligate flashbacks naar Robyns jeugd, draagt niet meteen bij tot de spankracht van het verhaal. Allesbehalve een film voor adrenalinejunkies dus. 

Maar wie van mooie beelden houdt en geen bezwaar heeft tegen het langzame tempo van Robyns contemplatieve (zelf)ontdekkingstocht, zal in haar tracks ongetwijfeld ook iets zinvols ontdekken.

JN.

Tracks (Australië-2013): in de bioscoop vanaf 2 juli 2014.
Met: Mia Wasikowska en Adam Driver.

Genre: avontuur / road movie / biopic / drama / docudrama

Klik op de oranje link voor de trailer: Tracks - trailer




Geen opmerkingen:

Een reactie posten