woensdag 2 april 2014

Drinkebroers

Ne me quitte pas  van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden     ★★★★



"Sterven is niets", meent de 52-jarige Marcel Meijs uit het Waalse dorpje Le Mesnil. Zijn oudere boezemvriend en drinkebroer Bob Spaenhoven beaamt: "Het is het laatste wat we doen." Een zonnige kijk op het leven hebben Bob en Marcel niet. Begrijpelijk, want ze hebben veel meegemaakt, zo blijkt uit de beklijvende nieuwe documentaire Ne me quitte pas (2013) van de Nederlanders Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden.

Bob Spaenhoven (links) en Marcel Meijs.

Elk huisje heeft zijn kruisje

Sinds zijn vrouw hem na 16 jaar huwelijk verliet voor een ander, zit Marcel zwaar aan de drank. Zijn kinderen ziet hij alleen 's weekends, wanneer zijn ex hun drie kleuters bij hem afzet om te komen logeren in zijn huisje in de Ardennen. Net als zijn vader en broer, die beiden stierven aan een alcoholvergiftiging, is Marcel goed op weg om zich in een vroeg graf te drinken. Niet dat hij daar echt wakker van ligt, want de depressieve Marcel is suïcidaal en zou de dood naar eigen zeggen verwelkomen. Aan de keukentafel van zijn beste vriend Bob praat Marcel vaak over zelfmoord. Bob stelt voor om op een mooie open plek in het bos sàmen uit het leven te stappen. Maar dat kan morgen ook. Voorlopig drinken ze er lustig op los, terwijl ze zich beklagen over de vrouwen en over dit ondermaanse tranendal.
  
Bob Spaenhoven.

Bob is een geval apart. Met zijn onafscheidelijke zwarte Borsalino op het hoofd en een sigaartje in de mond, lijkt deze nonchalante, schijnbaar stoïcijnse Vlaming in het verleden te leven. Bob heeft al jaren liefdesverdriet, is vervreemd van zijn zoon en hunkert naar vervlogen tijden, "toen de bomen nog van hout waren en de vrouwen nog niet virtueel waren". Hoewel hij beweert geen alcoholicus te zijn, drinkt Bob naar eigen zeggen al vijftien jaar lang een halve liter rum per dag. Marcel houdt vol dat het anderhalve liter per dag is.

En daar zitten ze dan. Aan de keukentafel bij de houtkachel. Twee vrienden en een fles goedkope rum. Omringd door herinneringen, verdriet en dronken grappen. Tot Marcel zich laat opnemen in een ziekenhuis om af te kicken van zijn alcoholverslaving...


Vliegen op de muur

Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden registreerden de lotgevallen van het aandoenlijke dronken duo met tactvolle distantie, als waren de documentairemakers twee vliegen op de muur. Zo kan de kijker zelf oordelen over de bijzondere vriendschap tussen Bob en Marcel, die elkaar gezelschap houden en steun bieden in hun eenzame miserie, maar ook medeplichtig zijn aan elkaars zelfdestructieve drankzucht. Dit zorgt voor ontroerende momenten (Marcel weent omdat hij zijn vrouw mist), schrijnende situaties (Marcel stuikt stomdronken in elkaar, Marcel neemt zijn kinderen mee naar een luidruchtig met drank overgoten carnavalsfeestje, Marcel strompelt 's nachts door de verlaten gangen van het ziekenhuis), zwarte humor (Bob giet een emmer koud water over zijn bezopen vriend, Bob en Marcel gaan samen naar de tandarts) en unieke, onvergetelijke dialogen:

Marcel: "Wat ga je vanavond eten?"
Bob: "Ik ga niet eten vanavond. Ik ga sterven...Eerst sterven."
Marcel: "Welja."
Bob: "En daarna heb ik nog wat bouletten over."

Melancholisch

Van Koevorden stond achter de camera en schoot sfeervolle beelden van het stille Ardense dorpje en de omliggende bossen. Lubbe Bakker verzorgde de geluidsopnames. Samen deden ze de regie en montage. Op de soundtrack staan fijne nummers van de Franse zangeres Françoise Hardy, die goed aansluiten bij de melancholische, bitterzoete kracht van dit bescheiden filmjuweeltje.

Ne me quitte pas werd op het International Documentary Filmfestival van Amsterdam genomineerd voor de prijs van beste lange documentaire, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen de mooie documentaire Song from the Forest van Michael Obert (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier). Een omgekeerde keuze ware beter geweest.

JN.

Ne me quitte pas (Nederland/België-2013): in de bioscoop vanaf 14 mei 2014.
Met: Marcel Meijs en Bob Spaenhoven.

Genre: documentaire / psychosociaal drama / tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Ne me quitte pas - trailer 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten