donderdag 20 februari 2014

Degelijke Deense misdaadthriller kleurt binnen de lijntjes

The Keeper of Lost Causes  van Mikkel Nørgaard     ★★½



Na de ongelukkige afloop van een moordonderzoek, waarbij een politiecollega omkwam en een andere collega verlamd geraakte, wordt de Deense politierechercheur Carl Morck (gespeeld door Nikolaj Lie Kaas) tegen zijn zin overgeplaatst naar een nieuw departement van het Deense ministerie van Justitie. Afdeling Q moet fouten in vastgelopen moordzaken -zogenaamde cold cases- ontdekken en catalogiseren. De afdeling opereert vanuit de kelder in het politiebureau en bestaat uit slechts twee personeelsleden: Carl zelf en zijn nieuwe assistent Assad (gespeeld door de Zweed van Libanese afkomst Fares Fares). Hoewel de sombere Carl en de sympathieke Assad tegenpolen zijn, verandert hun saaie kantoorbaantje plots in een spannende speurtocht wanneer het duo ontdekt dat achter de vermeende zelfmoord van een politica een duister mysterie schuilgaat...

Carl en Assad leggen zich niet neer bij hun kantoorbaantje in de kelder.
 
Good cop, bad cop
 
Gebaseerd op de roman Kvinden i buret van de succesvolle Deense schrijver Jussi Adler-Olsen, is The Keeper of Lost Causes een vakkundig ingeblikte misdaadthriller van Mikkel Nørgaard (regisseur van de crimiserie Borgen). Nikolaj Arcel (co-scenarist van de Zweedse thriller Girl with the Dragon Tattoo) bewerkte de roman van Adler-Olsen tot een nogal stereotiep scenario. Naar beproefd Scandinavisch recept wordt in de plot weliswaar ook aandacht opgebracht voor de psychologie van de politie-inspecteurs en zorgt de wrijving tussen de botte Carl en de minzame Assad bij momenten voor comic relief. Deze dankbare good cop/bad cop-dynamiek is in het genre van de politiefilm echter al vaker uitgemolken. Bovendien leunt The Keeper of Lost Causes vaak te dicht aan bij trendsetters zoals The Silence of the Lambs en Se7en, zonder dat regisseur Nørgaard er in slaagt om zijn eigen stempel door te drukken. Vertrouwd als we zijn met de gebruikelijke ingrediënten en opbouw van misdaadthrillers, zagen wij de ontknoping van The Keeper of Lost Causes dan ook al vrij vroeg aankomen.
 
The Keeper of Lost Causes is verzorgd in beeld gebracht.
Anderzijds wordt in deze film behoorlijk geacteerd, met verdienstelijke vertolkingen van de twee mannelijke hoofdrolspelers en van Sonja Richter als de verdwenen politica. De film is ook verzorgd in beeld gebracht en deskundig gemonteerd, met afwisseling tussen het speurwerk van Carl en Assad enerzijds en de bizarre lotgevallen van de spoorloze politica anderzijds. Hierdoor slaagt The Keeper of Lost Causes er in, hoewel op allesbehalve originele wijze, om de aandacht van de kijker vast te houden. Het slot van de film ruikt overigens naar een sequel, waar wij geen bezwaar tegen hebben maar ook niet meteen voor staan te trappelen van ongeduld.

JN.
 
The Keeper of Lost Causes aka Kvinden i buret (Denemarken/Duitsland/Zweden-2013): in de bioscoop vanaf 9 april 2014.
Met: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares en Sonja Richter.

Genre: misdaadthriller / psychologisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: The Keeper of Lost Causes - trailer



Geen opmerkingen:

Een reactie posten