dinsdag 14 januari 2014

Scorsese achterna

American Hustle  van David O. Russell     ★★★★



American Hustle van David O. Russell -hé, dat rijmt- is gebaseerd op de zogeheten Abscam-affaire, die begin jaren tachtig in de VS leidde tot de gerechtelijke veroordeling van een senator, vijf volksvertegenwoordigers, een lid van de Senaat van New Jersey, leden van het stadsbestuur van Philadelphia en een inspecteur van de Dienst Immigratie en Naturalisatie. Het schandaal is vernoemd naar een undercoveroperatie van het FBI, waarbij tussen 1978 en 1980 onder de codenaam Abscam FBI-agenten werden ingezet om corrupte, omkoopbare politici te betrappen. De FBI kreeg daarbij hulp van Melvin Weinberg: een professionele oplichter en ex-gedetineerde, die in American Hustle Irving Rosenfeld heet en gespeeld wordt door de Engelse topacteur Christian Bale.

Amy Adams en Christian Bale als de con artists Sydney en Irving.

Con artists

V.l.n.r.: Christian Bale, Bradley Cooper en Amy Adams.
We leren Irving kennen wanneer hij samen met zijn minnares en partner in crime Sydney (Amy Adams) reeds het brein vormt van operatie Abscam. Met flashbacks wordt duidelijk dat Irving al sinds zijn jeugd een con artist is: een onverbeterlijke hustler, loan shark en handelaar in vervalste kunstwerken. Tijdens een pool party ontmoet Irving zijn match: Sydney is een stripteaseuse die hogerop wil in het leven en er net als Irving geen graten in ziet om naïevelingen geld afhandig te maken onder het motto "mensen geloven wat ze willen geloven." Sydney en Irving worden verliefd op elkaar en besluiten hun sluwe krachten te bundelen. Tijdens één van hun scams worden ze echter betrapt door de ambitieuze FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper), die het oplichterskoppel voor de keuze stelt: ofwel vliegen ze de gevangenis in, ofwel helpen ze de FBI om corrumpeerbare politici in de val te lokken... Wat volgt is een boeiend psychosociaal misdaaddrama, waarin Irving en Sydney ook te maken krijgen met Irvings flamboyante echtgenote Rosalyn (Jennifer Lawrence), die door Irving omschreven wordt als de "Picasso of passive-aggressive karate" wegens haar manipulatieve greep op Irving.

Jennifer Lawrence als Rosalyn.

Schuld en boete

In het spoor van Martin Scorsese's films (lees ons biografische portret van Scorsese hier), slingert American Hustle tussen drama en komedie, misdaad en romantiek, verraad en liefde, zonde en verlossing, schuld en boete. Net als Scorsese, focust regisseur David O. Russell -bekend van zijn succesvolle romantische tragikomedie Silver Linings Playbook (lees onze recensie hier)- in zijn zelfgeschreven scenario van American Hustle vooral op de overmoed, het egoïsme, het (zelf)bedrog en de wroeging van de hoofdpersonages. "We're all conning ourselves in one way or another, just to get through life", zegt Irving terecht.

Wie is de gewiekste: Richie of Irving?

Energiek

Ook op andere vlakken blijkt American Hustle schatplichtig aan Scorsese's invloedrijke filmstijl: dynamisch camerawerk, slowmotion, voice-overs van verschillende personages, een knappe montage met o.m. flashbulb cuts en freeze frames, toepasselijke decors en kostuums die de seventies geloofwaardig tot leven wekken en een fijne, gevarieerde soundtrack met muzikale nummers die de scènes emotioneel onderstrepen of als contrapunten fungeren (onderaan dit artikel vindt u een overzicht van de tracklist). Het resultaat is een visueel verzorgde en energieke film die bij momenten in de buurt komt van Scorsese's briljante gangsterfilms GoodFellas (bekijk de trailer hier en een filmfragment hier) en Casino (bekijk de hele film hier).


Christian Bale kwam 20 kilo bij voor zijn hoofdrol in American Hustle.

Ontwapenend

De energie van American Hustle is mee te danken aan het geëngageerde acteerwerk van de overtuigende cast. 

Vooral Christian Bale maakt indruk met zijn ingehouden en genuanceerde vertolking van de enigmatische Irving. Bale kwam 20 kilo bij voor zijn rol en volgde daarmee het voorbeeld van Robert De Niro in Scorsese's magistrale bokserbiopic Raging BullDe Niro speelt overigens een bijrolletje in American Hustle: als een gangsterbaas natuurlijk of wat dacht u. De make-up-afdeling gaf de haren van Bale ook een hilarische combover ('overkammer'), wat Irving een ontwapenende kwetsbaarheid verleent die onweerstaanbaar blijkt voor Sydney. Irvings menselijke-al-te-menselijke aanblik deed ons overigens een beetje denken aan David Kleinfeld (één van de beste movie villains aller tijden): de corrupte en geflipte advocaat die Sean Penn met brio speelt in Brian De Palma's beklijvende gangsterdrama Carlito's Way

Christian Bale: graatmager in The Machinist, atletisch in American Psycho 
en moddervet in American Hustle.

Bradley Cooper haalt het uiterste uit zijn tragikomische rol van de pedante Richie. Zo zien we hem bijvoorbeeld met lachwekkende krulijzers in zijn haren terwijl Richie zijn moeder probeert te overtuigen dat zijn carrière als FBI-agent in de lift zit. 

Bradley Cooper.

Amy Adams (die meespeelde in Russells boksdrama The Fighter) en Jennifer Lawrence (die een Oscar won voor haar hoofdrol in Russels Silver Linings Playbook) zijn aan elkaar gewaagd als de rivales Sydney en Rosalyn, die strijden om de romantische aandacht van Irving. Beide actrices wonnen vorige zondag elk een Golden Globe voor hun vertolkingen in American Hustle.

Jennifer Lawrence en Amy Adams.

De Amerikaanse komiek Louis C.K. speelt een grappige bijrol als Richie's FBI-baas.

Louis C.K. als Richie's FBI-baas.

Kortom, hoewel niet bijster origineel en ook iets te lang, vonden wij American Hustle een brok zeer genietbare cinema.

JN.

American Hustle (USA-2013): in de bioscoop vanaf 12 februari 2014.
Met: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence en Jeremy Renner.

Genre: psychologisch misdaaddrama / romantiek / tragikomedie / gangsterfilm

Klik op de oranje link voor de trailer: American Hustle - trailer


Tracklist van
American Hustle

De cijfers verwijzen naar het tijdstip waarop de nummers beginnen: 


0:00 - Jeep's Blues van Duke Ellington

0:02 - A Horse with No Name van America

0:04 - Dirty Work van Steely Dan

0:07 - Does Anybody Really Know What Time It Is? van Chicago

0:12 - Blue Moon van Oscar Peterson

0:18 - I've Got Your Number van Jack Jones

0:39 - The Coffee Song van Frank Sinatra & Axel Stordahl

0:42 - Straight, No Chaser van Thelonious Monk & Gerry Mulligan

0:51 - Stream of Stars van Jeff Lynne

0:53 - It's De-Lovely van Ella Fitzgerald

0:56 - I Saw the Light van Todd Rundgren

0:57 - I Feel Love van Donna Summer

0:59 - Don't Leave Me This Way van Harold Melvin & The Blue Notes

1:00 - Delilah van Tom Jones & Les Reed

1:11 - Goodbye Yellow Brick Road van Elton John

1:13 - Papa Was a Rollin' Stone van The Temptations

1:14 - Evil Ways van Santana

1:20 - White Rabbit van Mayssa Karaa

1:23 - How Can You Mend a Broken Heart van Bee Gees

1:44 - To the Station van Evan Lurie

1:46 - Live and Let Die van Wings

1:53 - Long Black Road van Electric Light Orchestra

1:59 - The Jean Genie van David Bowie

2:09 - 10538 Overture van Electric Light Orchestra


1 opmerking:

  1. Hello, the whole thing is going perfectly here and ofcourse every one is sharing data, that's genuinely good, keep up writing.


    Take a look at my page ... Dr. Oz

    BeantwoordenVerwijderen