woensdag 29 januari 2014

Festen in Oklahoma

August: Osage County  van John Wells     ★★½




Dankzij haar hoofdrol van de dominante matriarch in het nieuwe Amerikaanse psychosociaal familiedrama August: Osage County heeft de 64-jarige actrice Meryl Streep haar 18de (!) Oscarnominatie op zak. Geen enkele actrice in de filmgeschiedenis werd vaker genomineerd. Drie keer kon ze haar nominatie verzilveren: in 1979 voor haar rol in het echtscheidingsdrama Kramer vs. Kramer; in 1982 voor haar titelrol in het tragiromantisch anti-oorlogsdrama Sophie's Choice; en in 2011 voor haar titelrol in de Tatcher-biopic The Iron Lady. En nu maakt ze dus alweer kans op een (vierde) Oscar.

Meryl Streep als de dominante moederfiguur.

Dat gezegd zijnde, moet ons toch van het hart dat wij Streep, hoewel een degelijke en bij momenten zelfs briljante actrice, bijvoorbeeld in het uitstekende drama Doubt (lees onze recensie hier), toch wat overroepen vinden. Neem nu Streeps vertolking van Violet: de twistzieke, met mondkanker worstelende en aan pillen verslaafde mater familias in August: Osage County. Zoals wel vaker, doet Streep aan overacting om haar personage uit de verf te laten komen. Jammer, want het scenario van Tracy Letts (gebaseerd op haar eigen, met een Pulitzer Prijs bekroonde toneelstuk) is een vette kluif voor elke karakteractrice.

Familiefrustraties 

August: Osage County komt op gang wanneer Violets echtgenoot (bijrol van Sam Shepard als een alcoholische dichter) plots spoorloos verdwijnt, waarna hun drie volwassen dochters naar het ouderlijk huis in Osage County, Oklahoma afzakken om hun moeder bij te staan. Oudste dochter Barbara (Julia Roberts), die haar moeders assertiviteit erfde, arriveert met haar man Bill (Ewan McGregor) en hun 14-jarige dochter Jean (Abigail Breslin). Dochter Karen (Juliette Lewis) daagt op met haar zoveelste nieuwe vrijer (gespeeld door Dermot Mulroney). En jongste dochter Ivey (Julianne Nicholson) komt in haar eentje. Ook Violets zuster Mattie (Margo Martindale), haar sympathieke man Charles (Chris Cooper) en hun verlegen zoon (rol van Benedict Cumberbatch) zijn van de partij. 



Wat volgt is een cynische tragikomedie over een disfunctionele familie wier opgekropte frustraties tot uitbarsting komen tijdens een onthullende reünie die veel weg heeft van Thomas Vinterbergs invloedrijke Deense familiedrama Festen uit 1998. 

August: Osage County toont hoe drie generaties van psychosociale kwetsuren dwangmatig worden herhaald van moeder op dochter op kleindochter in een pijnlijke en (zelf)destructieve spiraal van onderlinge verwijten, verbitterde rancune en psychologische oorlogsvoering. Vooral de flamboyante Violet, wier mondkanker symbool staat voor haar hardvochtige verbale vitriool, jaagt iedereen de kast op. Terwijl de frustraties worden afgereageerd, komen duistere, lang verborgen geheimen eindelijk uit en kookt de familiepot stilaan over... 

V.l.n.r.: Julia Roberts en Meryl Streep.

Wisselvallig 

Verzorgd gefotografeerd, is August: Osage County een interessante studie van de complexe emotionele dynamiek in problematische familieverhoudingen. Pendelend tussen zwarte humor en melodrama, vindt de film echter niet altijd het juiste evenwicht tussen beide. Dat is vooral te wijten aan de acteurs, waarvan sommigen af en toe iets te veel hun best doen.

V.l.n.r.: Julianne Nicholson, Meryl Streep en Margo Martindale.

Meryl Streep heeft zowel sterke als minder overtuigende momenten in haar rol van de humeurige Violet. Dat geldt ook voor Julia Roberts als dochter Barbara, wat de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences er overigens niet van weerhield om ook Roberts te nomineren voor een Oscar (in de categorie beste vrouwelijke bijrol). Ewan McGregor laat geen steken vallen in zijn bijrol van Barbara's man Bill. Margo Martindale en Chris Cooper overtuigen als tante Mattie en nonkel Charles. Misty Upham maakt het beste van haar bijrol als de indiaanse dienstmeid die getuige is van het familiedrama. En Julianne Nicholson vonden wij schitterend in haar subtiele, ontroerende vertolking van jongste dochter Ivey, die stiekem een relatie begonnen is met de zoon van tante Mattie.

Wil u echter genieten van een tragikomisch familiedrama waarin de voltallige cast overtuigt, kijk dan eens naar de schitterende tragikomedie Terms of Endearment van James L. Brooks uit 1983, één van onze favoriete komedies (bekijk een filmfragment hier), met een briljante Shirley MacLaine in haar Oscarwinnende hoofdrol van de dominante moeder Aurora, een al even briljante Debra Winger als haar vrijgevochten dochter Emma, Jeff Daniels als Emma's egocentrische echtgenoot Flap, en de charismatische Jack Nicholson (één van onze favoriete acteurs) in zijn Oscarwinnende rol van de vrijpostige ex-astronaut, vrijgezel en rokkenjager Garrett.

JN. 

August: Osage County (USA-2013): in de bioscoop vanaf 13 februari 2014.
Met: Meryl Streep, Julia Roberts, Chris Cooper, Julianne Nicholson, Margo Martindale, Ewan McGregor, Dermot Mulroney, Abigail Breslin, Juliette Lewis, Misty Upham, Sam Shepard en Benedict Cumberbatch.

Genre: psychologisch familiedrama / tragikomedie 

Klik op de oranje link voor de trailer: August: Osage County - trailer


V.l.n.r.: Meryl Streep, Julianne Nicholson en Juliette Lewis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten