woensdag 4 december 2013

Het kind van de rekening

What Maisie Knew  van Scott McGehee en David Siegel     ★★½



Vechtscheidingen: de wederzijdse verwijten en ruzies zijn niet alleen pijnlijk voor de scheidende gehuwden of samenwonenden, maar ook voor de eventuele kroost van het koppel. Als kind word je tegen wil en dank vaak een speelbal in de psychologische loopgravenoorlog tussen de ouders en ben je uiteindelijk letterlijk en figuurlijk het kind van de rekening. 

Dat geldt ook voor Maisie (gespeeld door Onata Aprile): het zevenjarige dochtertje van de labiele rockzangeres Susanna (Julianne Moore) en de flegmatieke kunsthandelaar Beale (vertolkt door de Britse komiek Steve Coogan) in het Amerikaanse gezinsdrama What Maisie Knew naar de gelijknamige roman uit 1897 van Henry James (de broer van filosoof en psycholoog William James).

Onata Aprile als het titelpersonage Maisie.

Door de ogen van Maisie zien we hoe de relatie van haar ouders uiteenvalt door hun aanhoudende ruzies. Nadat vader Beale noodgedwongen alleen gaat wonen, ontstaat een bittere, manipulatieve strijd tussen hem en zijn ex Susanna over wie de voogdij over Maisie krijgt. Beide ouders zien er geen graten in om het meisje te gebruiken als een (s)pion in hun onderlinge machtsspelletjes.

Steve Coogan als Maisie's vader Beale.

Egocentrisch

Nadat de rechter beslist tot co-ouderschap, gaat Maisie voor het eerst bij haar vader logeren en treft zij daar haar babysitter Margo (de Schotse actrice Joanna Vanderham) aan, die intussen een relatie begonnen is met Maisie's vader. De zaken worden er voor het kind niet eenvoudiger op wanneer haar vader in het huwelijk treedt met Margo, en haar moeder op haar beurt in het huwelijksbootje stapt met haar nieuwe, veel jongere partner Lincoln (gespeeld door de Zweedse acteur Alexander Skarsgård). Terwijl Maisie's ouders vooral aan zichzelf denken, draaien hun dochtertje en hun nieuwe partners op voor de gevolgen van de complexe janboel...

Julianne Moore als Maisie's moeder Susanna.

Kramer vs. Kramer achterna

Alexander Skarsgård
als Maisie's stiefvader.
 
In dit gevoelige gezinsdrama ligt de nadruk vooral op de dialogen en op de 
gemoedstoestand van de personages. In dat opzicht is What Maisie Knew een variant op de tearjerker Kramer vs. Kramer uit 1979: het ultieme echtscheidingsdrama, met Dustin Hoffman en Meryl Streep in de titelrollen, dat zich ook in New York afspeelt. 

De vertolkingen van Julianne Moore en Steve Coogan in What Maisie Knew kunnen echter niet tippen aan de Oscarwinnende vertolkingen van Hoffman en Streep, waardoor Moore en Coogan na verloop van tijd van het scherm gespeeld worden door de beter acterende Alexander Skarsgård en Joanna Vanderham, temeer omdat de focus gaandeweg verschuift van vader Beale en moeder Susanna naar Lincoln en Margo. 

Het personage Maisie (verdienstelijk vertolkt door Onata Aprile) houdt het scenario bijeen. Dat scenario is echter vrij voorspelbaar en blijft, hoewel (ook visueel) ontvouwd vanuit het perspectief van een kind, te veel aan de oppervlakte van Maisie's gevoelswereld. En dat is, naast de wisselvallige acteerprestaties, meteen de grootste zwakte van What Maisie Knew.

JN.

What Maisie Knew (USA-2013): in de bioscoop vanaf 4 december 2013.
Met: Onata Aprile, Julianne Moore, Steve Coogan, Alexander Skarsgård en Joanna Vanderham.

Genre: psychosociaal gezinsdrama / romantiek

Klik op de oranje link voor de trailer: What Maisie Knew - trailer


Joanna Vanderham als Maisie's stiefmoeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten