dinsdag 26 november 2013

Thelma & Louise met een roze randje

Cloudburst  van Thom Fitzgerald     ★★½

V.l.n.r.: Olympia Dukakis als Stella en Brenda Fricker als Dot.


Stella (Olympia Dukakis) en Dot (Brenda Fricker) vormen al 31 jaar een lesbisch koppel. Beide Amerikaanse dames zijn inmiddels in de herfst van hun leven, maar op hun liefde staat geen leeftijd. De grofgebekte, tequila drinkende, oversekste en van vitale levenslust blakende Stella ontfermt zich zorgzaam over de quasi blinde Dot wanneer deze laatste na een val uit hun bed in het ziekenhuis belandt. Dots kleindochter Molly (Kristin Booth), die niet op de hoogte is van de lesbische relatie tussen haar grootmoeder en Stella, besluit om Dot onder te brengen in een verzorgingstehuis. Dat is echter zonder Stella gerekend: zij bevrijdt haar geliefde uit het tehuis en vlucht met haar naar Canada om er samen in het huwelijk te treden...

Olympia Dukakis en Ryan Doucette.
Roadmovie

De Canadees-Amerikaanse regisseur Thom Fitzgerald bewerkte zijn eigen toneelstuk tot een als road movie verpakte romantische komedie waarin Dot en Stella de bejaarde, lesbische tegenhangers vormen van de titelpersonages in Thelma & Louise van Ridley Scott. Net als in deze succesvolle feministische road movie uit 1991, pikt het vrouwelijke duo in Cloudburst onderweg een jonge, sympathieke lifter op (rol van Ryan Doucette). De stuurloze jongeman is gecharmeerd door de hechte band en onvoorwaardelijke liefde tussen de oude tortelduifjes. Omgekeerd geven Dot en zelfs de norse Stella hem de aandacht en moederliefde waar hij zo naar hunkert.


Verbaal geweld

Cloudburst moet het vooral hebben van de prettig gestoorde dynamiek tussen de hoofdrolspeelsters Dukakis en Fricker: als kijker geloof je moeiteloos dat Stella en Dot, ondanks hun gebekvecht, zielsveel van elkaar houden. 

Minpunten zijn het wat voorspelbare scenario, de overbodige vuilbekkerij van manwijf Stella en de puberale slapstick in de gênante scène waarin beide dames na een pijnlijk misverstand achternagezeten worden door de poedelnaakte vader van de lifter. Fitzgerald mikt soms te nadrukkelijk op de lachspieren van het publiek, terwijl de sterkste momenten in Cloudburst vaak niet de komisch bedoelde scènes zijn, maar veeleer de tedere en intieme scènes. Vanwege het verbaal geweld en de expressieve présence van de op dreef zijnde Dukakis, zal de doorsneekijker Cloudburst hoe dan ook ervaren als een hoopgevende feel-good movie waarin het nooit te laat is om te vechten voor de liefde.

De dvd van Cloudburst ligt bij ons vanaf 9 januari in de winkelrekken.

JN.

Cloudburst (USA/Canada-2011): beschikbaar op dvd vanaf 9 januari 1914.
Met: Olympia Dukakis, Brenda Fricker, Ryan Doucette en Kristin Booth. 

Genre: romantische komedie / road movie / existentieel drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Cloudburst - trailer 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten