donderdag 3 oktober 2013

Portret.


De gebroeders
Coen


 Een geniaal duo



Cinefielen kijken nu al drie jaar ongeduldig uit naar de nieuwe film van de broers Joel en Ethan Coen. Het eigenzinnige Amerikaanse duo staat immers garant voor even onderhoudende als kunstzinnige films. Hun vorige productie -een geslaagde remake van de westernklassieker True Grit- dateert reeds van 2010 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier). Vanaf 6 november kan u in de bioscoop gaan kijken naar hun nieuwe film Inside Llewyn Davis (bekijk de trailer hier): een op het Filmfestival van Cannes met de Grand Prix bekroond muzikaal drama over de ambities en teleurstellingen van een folkmuzikant in het New York van de jaren zestig. Naast de Guatemalteekse acteur en zanger Oscar Isaac, die de titelrol speelt, omvat de cast ook Carey Mulligan, voormalig Oscarwinnaar F. Murray Abraham (herinner u de jaloerse componist Salieri in de schitterende Mozart-biopic Amadeus), popster Justin Timberlake (die tegenwoordig ook een acteercarrière heeft) en John Goodman. Voor Goodman was het trouwens al de vijfde keer dat hij mocht meespelen in een film van de Coens.
 
Oscar Isaac in Inside Llewyn Davis.

Veelzijdig

Joel en Ethan Coen werden respectievelijk in 1954 en 1957 geboren in een buitenwijk van de Amerikaanse stad Minneapolis. Hun joodse opvoeding komt tot uitdrukking in hun geslaagde existentiële tragikomedie A Serious Man uit 2009 (lees onze recensie hier).

De filmografie van de gebroeders Coen bewijst hun veelzijdigheid. Geen enkel genre lijkt hen af te schrikken.

Hun trefzekere langspeelfilmdebuut Blood Simple uit 1984 is een donkere neo noir misdaadthriller (bekijk de hele film hier). 

Drie jaar later kozen ze voor humor in hun dynamische romantische misdaadkomedie Raising Arizona uit 1987.

Nicolas Cage in Raising Arizona.

Met Miller's Crossing uit 1990, één van onze favoriete films, blikten de Coens een briljant neo noir gangsterdrama in.

Miller's Crossing.

Barton Fink uit 1991, waarmee de Coens de Gouden Palm wonnen op het Filmfestival van Cannes, is een bizarre monologue intérieur van een scenarist met writer's block

Fargo uit 1996, één van onze favoriete komedies en ook één van onze favoriete films tout court, is een cynische en gewelddadige, maar vooral humoristische zwarte misdaadkomedie die twee Oscars won: voor beste actrice Frances McDormand en voor beste scenario (bekijk een filmfragment hier).

Fargo won twee Oscars: voor beste scenario en voor beste actrice Frances McDormand.

The Big Lebowski uit 1998, ook één van onze favoriete komedies, is een grappige buddy movie in een neo noir detectiveverpakking (bekijk een filmfragment hier).

V.l.n.r.: Jeff Bridges, Steve Buscemi en John Goodman in The Big Lebowski.

O Brother, Where Art Thou? uit 2000 is dan weer een heerlijke romantische tragikomedie, verpakt in een muzikale roadmovie over een trio ontsnapte gevangenen.

George Clooney speelt de hoofdrol in O Brother, Where Art Thou?

En No Country for Old Men uit 2007 is een briljante neo-western en misdaadthriller (bekijk de trailer hier), die vier Oscars won: voor beste film, beste regie, beste mannelijke bijrol (van Javier Bardem) en beste geadapteerd scenario.

Javier Bardem schittert als een ijzingwekkende huurmoordenaar in No Country for Old Men.

Spijts de genreverschillen, dragen alle films van de Coens hun unieke stempel: pikzwarte, tragikomische humor, een onvoorspelbare plot, verrassende dialogen, overtuigende acteerprestaties, sfeervolle muziek (vaak van Carter Burwell) en schitterend, vindingrijk camerawerk (vaak van Roger Deakins). 

Hoewel Joel meestal als regisseur gecrediteerd wordt en Ethan als producent, schrijven, produceren, regisseren en monteren ze hun films in feite goeddeels samen. Dat leverde de geniale broers de toepasselijke bijnaam "de tweekoppige regisseur" op. 

JN. 

Inside Llewyn Davis (USA-2013): in de bioscoop vanaf 6 november 2013.
Met: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman, Garrett Hedlund en F. Murray Abraham.

Genre: drama / muziekfilm 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten