vrijdag 18 oktober 2013

Liefde voor de leugen

The Best Offer  van Giuseppe Tornatore     ★★★




Virgil is een stijve hark.
Virgil Oldman (gespeeld door de Australische acteur Geoffrey Rush) is een rijke en excentrieke kunstkenner, antiekspecialist en veilingmeester. Samen met zijn oude vriend Billy (Donald Sutherland) slaagt hij er op sluwe wijze in om meesterwerken op te kopen voor spotprijzen. Virgil Oldman is een toepasselijke naam voor deze eenzame man op leeftijd met een voorliefde voor klassieke kunstwerken. Zijn peperdure privécollectie bevat vooral vrouwenportretten. Van vrouwen heeft hij nochtans weinig verstand. "Hoe is het om samen te leven met een vrouw?", vraagt hij aan zijn getrouwde assistent. Diens antwoord: "Zoals deelnemen aan een veiling; je weet nooit of jouw bod het beste zal zijn..." Een profetische wijsheid, zo blijkt later, wanneer Virgil kennismaakt met Claire (vertolkt door de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks): een jonge, mysterieuze femme fatale, die hem vraagt om haar omvangrijke kunst- en antiekcollectie te veilen. 

Claire zonderde zich af in de oude villa die ze van haar ouders erfde.
Mysterie 

Claire en Virgil hebben veel gemeen: beiden mensenschuw, koppig, bot en intelligent. Hij heeft smetvrees, zij agorafobie. Claire verstopt zich voor iedereen, waardoor zelfs Virgil haar niet te zien krijgt. Toch geraakt hij steeds meer in haar ban, vooral nadat hij in de kelder van haar villa onderdelen ontdekt van een raadselachtige machine die gemaakt blijkt te zijn door Jacques Vaucanson, de Franse 18de-eeuwse uitvinder van de eerste androïde robot. Naarmate de intrige zich ontvouwt, ontdekt de kijker dat Virgil een tragisch figuur is: levend in leugens, wachtend op waarheid...

Sylvia Hoeks als Claire.

The Best Offer is een intrigerend Engelstalig mysterie over liefde en kunst, authenticiteit versus fraude, de waarheid achter bedrog, verleiding en desillusie. "Kan je liefde faken", vraagt Virgil aan Robert (Jim Sturgess), de jonge technicus die de machine van Vaucanson probeert te reconstrueren. Robert antwoordt: "Als liefde een kunstwerk was, zou je ze kunnen veilen. Een kunstminnaar zou dan de grootste liefdesgeschiedenissen aller tijden kunnen herbeleven."


Kunst-matig? 

De Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore (bekend van de mooie, met een Oscar voor beste anderstalige film bekroonde coming-of-age-kroniek Cinema Paradiso) schreef zelf het scenario van The Best Offer en speelde in de combinatie van spanning, romantiek en psychologie leentjebuur bij de films van Alfred Hitchcock. De plot en dialogen voelen hier en daar, vooral in de tweede helft van de film, echter wat kunstmatig aan. De ontknoping zagen wij al vroeg aankomen. En Sylvia Hoeks, Jim Sturgess, zelfs Hollywoodveteraan Donald Sutherland acteren braaf binnen de lijntjes. 

Geoffrey Rush.

Toch hebben we al bij al geen spijt van onze kijkervaring: mede dankzij de elegante vertolking van hoofdrolspeler Geoffrey Rush, de verzorgde fotografie, de mooie mise-en-scène en de fijne muziek van de Italiaanse meestercomponist Ennio Morricone, is The Best Offer best wel een genietbare fabel.

JN.

The Best Offer (Italië-2013): in de bioscoop vanaf 6 november 2013.
Met: Geoffrey Rush, Sylvia Hoeks, Jim Sturgess en Donald Sutherland.

Genre: mysterie / romantisch drama / misdaad

Klik op de oranje link voor de trailer: The Best Offer - trailer


Leven in leugens, wachten op waarheid...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten