maandag 30 september 2013

Paranoia in Palestina

Omar  van Hany Abu-Assad     ★★★★




Adam Bakri als Omar.
De jonge bakker Omar (sterk vertolkt door de Palestijnse acteur Adam Bakri) woont en werkt in Palestina op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Het dagelijks leven is er allesbehalve simpel. Zo moet hij over een streng bewaakte scheidingsmuur klimmen om zijn droommeisje Nadia (Leem Lubany) en zijn boezemvrienden Tarek (Iyad Hoorani) en Amjad (Samer Bisharat) te kunnen bezoeken. Uit diepe onvrede met de Israëlische repressie, besluiten Omar, Tarek en Amjad om een aanslag te plegen op het Israëlische leger. Na de aanslag wordt Omar gearresteerd en brutaal gefolterd door de Israëlische autoriteiten. Hij kijkt aan tegen een gevangenisstraf van 90 jaar, tenzij hij...zijn kompanen verraadt. Zijn morele dilemma wordt nog verzwaard door het feit dat Nadia, met wie hij trouwplannen koestert, de zuster is van Tarek...    

Tortelduifjes Nadia en Omar.

Kat en muis

Omar begint als een conventioneel sociaal-politiek drama over de nefaste impact van de Israëlische bezetting op het dagelijks leven van de Palestijnen. De film evolueert echter al gauw naar een intrigerende thriller over het spannend kat-en-muisspel tussen Omar, de Israëli's en de Palestijnse verzetsbeweging.


De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad, die in 2005 met het bewierookte Paradise Now al een beklijvend en genuanceerd drama over het Palestijns-Israëlisch conflict inblikte, kiest ook in Omar niet ondubbelzinnig partij en toont het geweld van alle betrokken partijen in de conflicthaard, waardoor de grens tussen goed en kwaad vervaagt. Bovendien vraag je je als kijker voortdurend af wie nu eigenlijk de verrader is. Samen met Omars wantrouwen groeit ook de paranoia van de kijker. Zit er een mol in de Palestijnse verzetsbeweging? Is het Tarek? Amjad? Nadia? Iemand anders? Of misschien toch Omar zelf...?

Een stomp in de maag

Het door Abu-Assad zelfgeschreven scenario van Omar vindt het juiste evenwicht tussen spanning, humor, romantiek en tragiek. De onvoorspelbare plot, het efficiënte camerawerk en de vakkundige montage houden je op het puntje van je stoel. En de uitstekend acterende cast verleent geloofwaardigheid aan het drama, met glansrollen voor Bakri in de complexe titelrol, Lubany als de charmante Nadia, Bisharat als de grappige Amjad en last but not least Waleed Zuaiter als de charismatische Israëlische agent Rami, die Omar moet opzetten tegen diens vrienden. Bovendien werd de film goeddeels op locatie opgenomen in Nablus, Nazareth en Beit She'an, wat ook bijdraagt tot een gevoel van authenticiteit.

Rami zet Omar onder druk om zijn vrienden en idealen te verraden...

Net als Incendies, een ijzersterk drama van Denis Villeneuve dat zich ook afspeelt in het Midden-Oosten (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), evolueert Omar naar en verrassend en aangrijpend slot. Regisseur Abu-Assad geeft zijn publiek hiermee een welgemikte stomp in de maag, die ons wakker schudt en ten overvloede bevestigt dat er in het aanslepende Israëlisch-Palestijns conflict op de keper beschouwd geen winnaars, maar alleen verliezers zijn. Hopelijk draagt zijn film er toe bij dat de internationale gemeenschap eindelijk echt werk maakt van een vreedzame oplossing voor de mensonwaardige tragedie die zich al veel te lang dagelijks afspeelt in Palestina.  

Omar werd op het voorbije filmfestival van Cannes in de categorie Un Certain Regard bekroond met de Jury Prijs. Terecht, want wij vonden Omar één van de sterkste films van het jaar. 

JN.

Omar (Israël-2013): in de bioscoop vanaf 23 oktober 2013.
Met: Adam Bakri, Leem Lubany, Samer Bisharat, Iyad Hoorani en Waleed Zuaiter.

Genre: sociaal-politiek drama / thriller / romantiek

Klik op de oranje link voor de trailer: Omar - trailer


Jeugdvrienden Tarek, Amjad en Omar bereiden zich voor op hun aanslag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten