vrijdag 20 september 2013

Een homofobe neuroot met smetvrees

As Good as It Gets  van James L. Brooks     ★★★½



Op 9 oktober komt in België een door de filmstudio Sony Pictures verzorgde heruitgave van As Good as It Gets uit op dvd en blu-ray disc. Hoewel de nieuwe, digitaal opgepoetste versie géén extra's bevat, is het wel fijn om deze onderhoudende romantische tragikomedie van James L. Brooks uit 1997 nu ook in scherpere kwaliteit te kunnen (her)bekijken.

Ruwe bolster

Jack Nicholson (één van onze favoriete acteurs) speelt in As Good as It Gets met brio de Amerikaanse schrijver Melvin Udall: een verbitterde, misantropische en homofobe neuroot met smetvrees, die overhoop ligt met zijn nochtans sympathieke, homofiele buurman Simon (Greg Kinnear). Melvin schrijft populaire liefdesromannetjes, maar leeft zelf als een cynische eenzaat die kennelijk uitsluitend van zijn hondje houdt. In het eetcafé waar deze onuitstaanbare man dagelijks luncht, is dienster Carol (gevoelig vertolkt door Helen Hunt) de enige die zijn onbeschofte gedrag verdraagt. Wie zou denken dat onder Melvins ruwe bolster een blanke pit schuilgaat...

Jack Nicholson als Melvin en Helen Hunt als Carol.
Snedig

As Good as It Gets moet het vooral hebben van de snedige dialogen en uitstekende vertolkingen van de cast. Nicholson verkeert in topvorm en steelt, naar goede gewoonte, de show met zijn dankbare rol van de contactgestoorde en grofgebekte Melvin. Maar wij waren minstens evenveel onder de indruk van Helen Hunt in haar subtiele en ontroerende portret van de vereenzaamde Carol, wier leven volledig in het teken staat van de zorg voor haar astmatische zoontje. Beide acteurs werden voor hun verbale en emotionele vuurwerk bekroond met een Oscar. Greg Kinnear overtuigt op zijn beurt als de onfortuinlijke kunstenaar Simon, die niet alleen vervreemd is van zijn ouders maar ook het slachtoffer wordt van een gewelddadige overval. En Cuba Gooding Jr. haalt het uiterste uit zijn bijrol van Simons beste vriend Frank.

Greg Kinnear als Simon.

Op visueel vlak heeft As Good as It Gets niets bijzonders te bieden. Ook het scenario van Mark Andrus en regisseur James L. Brooks biedt weinig echte verrassingen. 

Wie echter genoegen neemt met een film die goeddeels terugvalt op spitante dialogen en sterke acteerprestaties -en dat is al heel wat- zal niet teleurgesteld worden door As Good as It Gets.

JN.

As Good as It Gets (USA-1997): beschikbaar op een nieuwe dvd en een nieuwe blu-ray disc vanaf 9 oktober 2013.
Met: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear en Cuba Gooding Jr..

Genre: psychosociale tragikomedie / romantisch drama

Klik op de oranje links voor de trailer: As Good as It Gets - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten