zaterdag 31 augustus 2013

Portret.

Emmanuel  Lubezki


          
Een visuele dichter

Sinds zijn wereldpremière afgelopen woensdag op het Filmfestival van Venetië, zorgt het spannende sciencefictiondrama Gravity van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón voor heel wat positieve buzz in de internationale filmpers. Er komen slechts twee acteurs in beeld -Sandra Bullock en George Clooney als de astronauten die na een ongeval in de ruimte vechten voor hun leven- maar met name Bullock acteert de sterren van de hemel. De hyperrealistische special effects zijn om van te snoepen. En de betoverende 3D-beelden zijn letterlijk en figuurlijk duizelingwekkend mooi.

Gravity is een spannend existentieel sciencefictiondrama.

Of Gravity zijn accolades verdient, kan u vanaf 30 oktober zelf uitmaken wanneer de film bij ons in de zalen komt. 

Op visueel vlak is de film alvast een schot in de roos dankzij de indrukwekkende beelden van de veelgeprezen Mexicaanse cameraman Emmanuel Lubezki (49). Reden genoeg om even terug te blikken op de succesvolle carrière van deze visuele tovenaar.

Vijf Oscarnominaties

Emmanuel Lubezki Morgenstern werd in 1964 geboren in Mexico City als zoon van een joodse acteur. Tijdens zijn filmstudies aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico leerde Lubezki daar de beloftevolle cineast Alfonso Cuarón kennen. Samen blikten zij in 1983 niet alleen de kortfilm Vengeance Is Mine in, maar voltooiden ze later ook 6 bioscoopfilms:

- de romantische komedie Sólo con tu Pareja (1991);
- de sprookjesachtige verfilming van het kinderboek A Little Princess (1995);
- de romanverfilming Great Expectations (1998);
de erotische road movie Y tu Mamá También (2001); 
- het dystopische sciencefictiondrama Children of Men (2006);
- en het voormelde sciencefictiondrama Gravity. 

Lubezki's gevoelige en innovatieve camerawerk leverde hem zowel voor A Little Princess als voor Children of Men een Oscarnominatie op.
 
Met A Little Princess sleepte Lubezki zijn eerste Oscarnominatie in de wacht.

Ook Lubezki's sfeervolle beelden in Tim Burtons meeslepende horrorsprookje en visueel meesterwerk Sleepy Hollow uit 1999 (één van onze favoriete horrorfilms) waren goed voor een Oscarnominatie. 

Mede dankzij de sfeervolle fotografie werd Sleepy Hollow een groot succes.

Sinds 2005 werkt Lubezki ook vaak samen met de Amerikaanse cultregisseur Terrence Malick (één van onze favoriete cineasten), wat Lubezki zowel voor het avontuurlijke The New World uit 2005 als voor het filosofische The Tree of Life uit 2011 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) telkens nog eens een Oscarnominatie voor beste camerawerk opleverde. Ook hun meest recente samenwerking -het stuurloze romantisch drama To the Wonder uit 2012 (lees onze recensie hier)- geeft blijk van Lubezki's talent als een visuele poëet.

Voor The Tree of Life zat Lubezki letterlijk en figuurlijk dicht op de huid van de personages.

Benieuwd of hij voor Gravity eindelijk de Oscar krijgt die hij verdient...


Joeri Naanai


Gravity (USA/Groot-Brittannië-2013): in de bioscoop vanaf 30 oktober 2013.
Met: Sandra Bullock en George Clooney.

Genre: sciencefiction / drama / thriller

Klik op de oranje links voor de trailers:



The Tree of Life bevat tal van betoverende beelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten