donderdag 1 augustus 2013

Portret.

Alex van Warmerdam 
scoort weer met
Borgman

Alex van Warmerdam.

Na afloop van de wereldpremière van de macabare psychosociale thriller Borgman op het recente filmfestival van Cannes kreeg de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam een minutenlange staande ovatie van het publiek. Hoewel de film zijn nominatie voor de Gouden Palm uiteindelijk niet kon verzilveren, was het hoe dan ook de eerste keer in 38 jaar (sinds Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling) dat een Nederlandse productie geselecteerd werd voor de officiële hoofdcompetitie in Cannes. Bovendien is ook de internationale filmpers enthousiast over deze donkere fabel waarin een vreemde, charismatische zwerver (rol van Jan Bijvoet) toevlucht zoekt in de villa van een burgerlijk gezin en de bewoners zowel manipuleert als terroriseert. Een opsteker voor de 61-jarige Van Warmerdam, die niet alleen in de regiestoel zat, maar ook het scenario schreef en een bijrol speelt in de film.

Scène uit Borgman.
Artistieke duizendpoot

Alex van Warmerdam werd in de zomer van 1952 geboren in het Nederlandse Haarlem als zoon van een toneelmeester. In zijn jeugd studeerde hij aan het Grafisch Lyceum en aan de Rietveld Academie. In 1980 richtte hij samen met zijn broer Marc het theatergezelschap De Mexicaanse Hond op. Als toneelauteur kiest Van Warmerdam ook vandaag nog voor dit gezelschap om zijn toneelstukken op de planken te brengen. Daarnaast is hij ook een niet onverdienstelijk schilder, romanschrijver en dichter.

Screenshot uit Abel.
Het zelfgeschreven filmdebuut van deze artistieke duizendpoot was in 1986 meteen een schot in de roos: Abel (een eigenzinnige tragikomedie over een 31-jarige man die nog steeds bij zijn ouders woont) trok ruim 300.000 bioscoopbezoekers en kreeg op het Nederlands Film Festival zowel het Gouden Kalf voor beste film als het Gouden Kalf voor beste regie. Een hele prestatie gelet op het feit dat Van Warmerdam ook de titelrol van Abel voor zijn rekening nam. Daarna blikte hij in de loop der jaren nog zes andere films in, die soms ook op bijval konden rekenen, maar toch enigszins in de schaduw bleven van zijn uiterst succesvol filmdebuut. Met het duivelse Borgman (zijn achtste langspeelfilm dus) bewijst Van Warmerdam opnieuw dat hij een cineast is om in de gaten te houden.

JN.

Borgman (Nederland-2013): in de bioscoop vanaf 18 september 2013.
Met: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam, Tom Dewispelaere en Sara Hjort Ditlevsen.

Genre: psychosociale thriller / gezinsdrama / mysterie

Klik op de oranje link voor de trailer: Borgman - trailer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten