vrijdag 5 juli 2013

Het geheime liefdesleven van Liberace

Behind the Candelabra  van Steven Soderbergh     ★★½





Het is 1977. Op de meeslepende tonen van de iconische discohit I Feel Love van Donna Summer en Giorgio Moroder maken we in een sjofele homobar kennis met Scott Thorson (gespeeld door Matt Damon): een dierenvriend die bij zijn pleegouders op een ranch in Los Angeles woont. Op een dag gaat Scott in Las Vegas naar een optreden van de beroemde pianist Liberace (heerlijk vertolkt door Michael Douglas). Scott is erg onder de indruk van Mister Showmanship. Na het optreden, maakt Scott backstage kennis met Liberace. Beide mannen worden eerst vrienden en dan geliefden. Scott trekt in bij de schatrijke Liberace en wordt door hem verwend met dure kado's. Hun relatie loopt echter niet alleen over rozen. Na verloop van tijd dreigen controledrang, jaloezie, drugs en verraad het koppel uit elkaar te trekken... 

Michael Douglas als Liberace (links) en Matt Damon als Scott Thorson.

Achter de schermen

Gebaseerd op de gelijknamige memoires van Scott Thorson, biedt Behind the Candelabra een ongemeen boeiende blik achter de schermen van het geheime liefdesleven van Liberace (die in 1987 overleed). De filmtitel verwijst naar de kandelaar die tijdens de optredens van Liberace op zijn piano stond.


De begenadigde pianist heeft zijn homoseksualiteit altijd angstvallig verborgen gehouden voor de buitenwereld: kwestie van zijn conservatieve, goeddeels uit oudere huisvrouwen bestaand publiek niet te schofferen. Hoewel hij er met zijn extravagante, superkitscherige garderobe heel 'nichterig' uitzag (glitterpakken, dikke ringen aan zijn vingers, en een peperdure mantel in wit vossenbont met de langste sleep ter wereld), bleef Liberace tot aan zijn dood volhouden dat hij heteroseksueel was. Zijn uiterlijk zou niet meer dan een artistiek imago geweest zijn. Hij won zelfs een rechtszaak tegen het Britse dagblad The Daily Mirror, vanwege een column waarin Liberace geout werd als een homo. Intussen is het een publiek geheim dat de pianist wel degelijk een geheim, homoseksueel liefdesleven had.

De echte Liberace (links) en Scott Thorson.

Moedig

Rob Lowe.
Michael Douglas, die blijkbaar goed piano kan spelen, geeft het beste van 
zichzelf in zijn doorleefde vertolking van Liberace: heel moedig van de intussen 68-jarige acteur om zich letterlijk en figuurlijk bloot te geven en kwetsbaar te tonen. Ook Matt Damon (één van onze favoriete acteurs) overtuigt als de aanvankelijk naïeve Scott, die met scha en schande leert dat overdaad schaadt. 

In de bijrollen herkennen we Dan Aykroyd als Liberace's pragmatische manager, en een hilarisch uitziende Rob Lowe als een plastisch chirurg die onmiskenbaar ook zelf een ingrijpende facelift onderging.

Een lach en een traan

Naast de knappe acteerprestaties, hebben we ook genoten van de verzorgde belichting en fotografie, de uitstekende kostumering, de toepasselijke campy decors, zoals Liberace's protserige paleisje, en de briljante montage.


Behind the Candelabra vindt het juiste evenwicht tussen humor en tragiek. Als zodanig is de film een onderhoudend, maar ook triest romantisch drama over een ouder wordende ster die vecht tegen zijn eenzaamheid en met de moed der wanhoop controle probeert uit te oefenen op zijn veel jongere geliefde. Door de ogen van Scott leren we Liberace kennen in al zijn kwaliteiten en gebreken. Regisseur Steven Soderbergh, die heeft aangekondigd dat Behind the Candelabra wellicht zijn laatste film is, spaart zijn personages niet maar toont niettemin veel begrip en respect, zeg maar liefde voor hen.

JN.


Behind the Candelabra
(USA-2013): in de bioscoop vanaf 30 oktober 2013.
Met: Michael Douglas, Matt Damon, Dan Aykroyd en Rob Lowe.

Genre: biopic / romantisch drama / docudrama / muziekfilm

Klik op de oranje link voor de trailer: Behind the Candelabra - trailer



Geen opmerkingen:

Een reactie posten