dinsdag 9 juli 2013

Een boosaardige Brando

Queimada  van Gillo Pontecorvo     ★★★

Marlon Brando (links) en Evaristo Márquez.


Wie de beste filmacteur aller tijden eens aan het werk wil zien in één van zijn minder bekende filmrollen, kan in de winkelrekken of op het internet op zoek gaan naar Queimada (internationale titel: Burn!): een avontuurlijk sociaal-politiek drama uit 1969 van de Italiaanse regisseur Gillo Pontecorvo, met een in topvorm verkerende Marlon Brando als het cynische hoofdpersonage Sir William Walker. 

Walker is een opportunistische avonturier die in het midden van de 19de eeuw door de Britse overheid naar het (fictieve) Caraïbische eiland Queimada wordt gestuurd om deze Portugese kolonie onder Brits gezag te brengen. Om zijn doel te bereiken, lokt Walker als agent-provocateur onder de zwarte slaven op de plaatselijke suikerrietplantages een opstand uit. Rebellenleider José Dolores (een waardig debuut van de Colombiaanse acteur Evaristo Márquez) laat zich echter niet makkelijk manipuleren...

Marlon Brando als Sir William Walker.

Antikoloniaal

Losjes gebaseerd op historische feiten die zich afspeelden op onder meer het Caraïbische eiland Guadeloupe, levert Queimada doeltreffend kritiek op de imperialistische exploitatiepolitiek van het westen; een kritiek die ook vandaag nog steeds brandend actueel is.

Topvertolking

Op visueel vlak is deze film echter geen hoogvlieger.

Maar Brando's subtiele combinatie van waardigheid, bedrog, intelligentie, cynisme, boosaardigheid, vastberadenheid en ontgoocheling in zijn veelzijdige vertolking van Sir William Walker is wél een lust voor het oog.

De maatschappelijk geëngageerde, antiracistische en antikoloniale acteur was trouwens ook zelf tevreden over zijn acteerprestatie, want in zijn autobiografie schreef Brando: "I did some of my best acting in Burn!" 

JN.

Queimada alias Burn! (Italië/Frankrijk-1969): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Marlon Brando en Evaristo Márquez.

Genre: historisch drama / avontuur




Geen opmerkingen:

Een reactie posten