woensdag 15 mei 2013

Valse noot

Quartet  van Dustin Hoffman     ★★
   



Beecham House is een mooi Brits rusthuis voor gepensioneerde zangers en muzikanten. Tot de bewoners behoren Wilf, Reg en Cissy: drie operasterren op rust, die er onder leiding van de voormalige dirigent Cedric Livingstone een benefietoptreden voorbereiden ten voordele van het rusthuis dat met geldgebrek kampt en met sluiting bedreigd wordt. Op een dag arriveert een nieuwe bewoonster: de voormalige operadiva Jean Horton. Zij is Regs ex-vrouw, die ooit samen met hem, Wilf en Cissy een succesvolle versie van Verdi's beroemde opera Rigoletto opnam. Cedric wil het oude kwartet nieuw leven inblazen en laten optreden tijdens het geplande benefietgala. Jean wil echter niet meer zingen, terwijl Regi het nog steeds niet kan kroppen dat zij hem ooit bedroog met een andere man...

Regiedebuut

Gebaseerd op een scenario van de Brit Ronald Harwood, naar diens eigen gelijknamige toneelstuk uit 1999, is de nieuwe film Quartet (2012) het regiedebuut van de bekende Amerikaanse Hollywoodacteur Dustin Hoffman. Zelf intussen 75, voelde Hoffman zich ongetwijfeld persoonlijk aangesproken door het verhaal over de levenslustige bejaarden in Beecham House

Cast

Michael Gambon speelt de dictatoriale Cedric, Billy Connolly de incontinente rokkenjager Wilf, Pauline Collins de vrolijk dementerende Cissy, Tom Courtenay de met liefdesverdriet worstelende Reg, en Maggie Smith diens oude vlam Jean. Naast deze ervaren acteurs, omvat de cast ook enkele echte opera-artiesten en muzikanten op rust, die bijrolletjes mochten spelen. 

De leukste vertolking komt van Pauline Collins als de kinderlijke Cissy. Tom Courtenay daarentegen stelt teleur als Reg, vanwege zijn rigide mimiek en motoriek.

V.l.n.r.: Billy Connolly, Maggie Smith, Tom Courtenay en Pauline Collins.

Braaf

Als een tragikomedie over ouderdom, vergankelijkheid, spijt en de vitaliserende kracht van muziek slaagt Quartet slechts deels in zijn opzet. Dat ligt vooral aan het veel te brave en voorspelbare scenario. Zelfs de twee fuck you's in de dialogen klinken geconstipeerd. Scenarist Ronald Harwood en regisseur Dustin Hoffman gaan niet diep genoeg in op de pijnlijke aspecten van ouderdom, aftakeling, liefdesverdriet en eenzaamheid. Een lach en een traan liggen nochtans dicht bij elkaar, en een meer doorleefde tragiek had van Quartet wellicht ook een meer geslaagde komedie kunnen maken. Harwood en Hoffman hielden het echter lichtvoetig, waardoor deze tragikomedie hooguit sentimenteel wordt en nooit echt ontroert. 

Als schatrijke Hollywoodster schijnt Hoffman in zijn regiedebuut bovendien vergeten te zijn dat de doorsnee bioscoopbezoeker zich op zijn of haar oude dag geen opulent rusthuis zoals Beacham House zal kunnen veroorloven. Wij eindigen, als we het zolang uitzingen, waarschijnlijk in een aftands en met personeelsgebrek kampend bejaardentehuis voor berooide freelance journalisten en zullen daar dan wellicht meer wakker liggen van de vuile pampers rond onze lenden dan van Verdi's Rigoletto. Ook daarom vonden wij het vrolijk bedoelde Quartet veeleer een valse noot met cynische weerklank in de filmografie van Hoffman.


JN.

Quartet (Groot-Brittannië-2012): in de bioscoop vanaf 22 mei 2013.
Met: Tom Courtenay, Maggie Smith, Billy Connolly, Pauline Collins en Michael Gambon.

Genre: muzikale tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Quartet - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten