zondag 12 mei 2013

Big Brother is watching you

Oblivion  van Joseph Kosinski     ★★½ 



 
Jack kijkt naar de fusiereactoren.
In het jaar 2077 ziet de aarde er uit als een woestenij ten gevolge van een buitenaardse invasie die 60 jaar eerder plaatsvond. Jack Harper (gespeeld door Tom Cruise) werkt als reparateur van drones die enorme fusiereactoren beschermen tegen aanvallen van het buitenaardse ras. Zijn geliefde Victoria (Andrea Riseborough) coördineert het werk vanuit de futuristische woontoren van het koppel. De energie die de reactoren produceren is cruciaal voor de creatie van een nieuwe mensenkolonie op Titan, een maan van de planeet Saturnus. In afwachting van de collectieve emigratie naar Titan, verblijft de rest van de mensheid in het reusachtige ruimtestation Tet, van waaruit Jack en Victoria hun instructies krijgen. Het koppel staat er op aarde dus alleen voor. Alles verloopt naar plan, tot er een ruimteschip neerstort op aarde en Jack vreemde ontdekkingen doet...

Victoria zit in de woontoren aan het controlepaneel.

Indrukwekkend

Gebaseerd op zijn eigen graphic novel, heeft de Amerikaanse regisseur en producer Joseph Kosinski met Oblivion op visueel vlak alvast een indrukwekkende sciencefictionprent afgeleverd.
 
De futuristische woontoren van Jack en Victoria.

De film werd goeddeels opgenomen in IJsland, wat desolate vergezichten oplevert die goed aansluiten bij het post-apocalyptische verhaal. Het production design en de art direction zijn zonder meer briljant, met onder meer futuristische gebouwen en voertuigen, een gigantisch ruimtestation en angstaanjagende drones die er allemaal heel overtuigend uitzien. Dankzij front screen projection op de set van de woontoren konden de acteurs daar bovendien werken in het natuurlijk aanvoelende licht van voordien gefilmde panorama's, wat bijdraagt tot de sfeervolle realiteit van hun setting.
 
Jack staat oog in oog met één van 'zijn' drones.

Dystopia

Wat het verhaal betreft, raden we u aan om uw hoofd erbij te houden, want de plotwendingen in deze sciencefictionthriller zijn nogal complex. Het scenario herinnert aan de kritiek op de totalitaire, Orwelliaanse Big Brother-maatschappij in de sciencefictionklassieker Metropolis (bekijk de hele film hier), één van de invloedrijkste films aller tijden, maar ook aan de machinale ordehandhaving in Robocop, de manipuleerbaarheid van het geheugen in Total Recall, de zelfbewuste en kwaadaardige supercomputers in 2001: A Space Odyssey (lees onze recensie hier) en The Terminator (lees onze recensie hier), het illusoire karakter van de realiteit in The Matrix, de thematiek van klonen in Moon (bekijk de hele film hier), de ecologische dimensie van Wall-E (bekijk de trailer hier) en het post-apocalyptische dystopia in Mad Max (bekijk de hele film hier).

Jack vertrekt op patrouille. 

Vorm versus inhoud

De ambitieuze aanpak van Kosinski gaat tot op zekere hoogte ten koste van de personages. Tom Cruise draagt de film en doet dat met brio. Maar de bijrollen, bijvoorbeeld van Olga Kurylenko als de enige overlevende van het gecrashte ruimteschip, komen minder goed uit de verf. 

Olga Kurylenko en Tom Cruise.

Bovendien wordt Oblivion zelden echt spannend. Daarvoor mist deze film zowel de onheilspellende dreiging van pakweg Alien (lees onze recensie hier) als de intelligentie van pakweg Minority Report (lees onze recensie hier). 

Kortom: hoewel om duimen en vingers bij af te likken op visueel vlak, is Oblivion inhoudelijk geen topper.

JN.

Oblivion (USA-2013): in de bioscoop sinds 10 april 2013.
Met: Tom Cruise, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko, Morgan Freeman en Nikolaj Coster-Waldau. 

Genre: sciencefiction / thriller / avontuur / actie / mysterie

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: Oblivion - trailer

- een making-of documentaire: Making of 'Oblivion' - documentaire



Geen opmerkingen:

Een reactie posten