vrijdag 5 april 2013

Wat als je de klok zou kunnen terugdraaien?

Safety Not Guaranteed  van Colin Trevorrow     ★★½




Darius (gespeeld door Aubrey Plaza) loopt stage bij het Amerikaanse tijdschrift Seattle Magazine. Tijdens een redactievergadering leest journalist Jeff (Jake Johnson) een wel heel bijzondere krantenadvertentie voor: "Gezocht: iemand die met mij terug in de tijd wil reizen. Dit is geen grap. Neem je eigen wapens mee. Op eigen risico."


Jeff stelt voor om op zoek te gaan naar de persoon achter de advertentie. Darius is meteen gewonnen voor het plan. Ook haar collega-stagiair Arnau (Karan Soni) wil achterhalen of de zelfverklaarde tijdreiziger inderdaad een echte teletijdmachine heeft uitgevonden dan wel gewoon gek is. De zoektocht van het trio leidt tot allerlei -ook romantische- complicaties...

V.l.n.r.: Darius, Arnau en Jeff.

Droge humor

Geïnspireerd door een echte advertentie uit 1997, is Safety Not Guaranteed (vrij vertaald: Op eigen risico) een nieuwe, originele komedie die het vooral moet hebben van de droge humor van de personages: de vereenzaamde Darius, de arrogante Jeff en de verlegen nerd Arnau vormen een prettig gestoord groepje incompatibele misfits die, net als de mysterieuze man achter de advertentie (gespeeld door Mark Duplass), hun eigen plekje onder de zon zoeken. Elk van hen betreurt dingen uit het verleden en verlangt ernaar om de klok te kunnen terugdraaien. Biedt de beweerde tijdreiziger uitkomst of is hij een charlatan...?  

Mark Duplass als de man achter de mysterieuze advertentie.

Existentieel

Omdat Safety Guaranteed veeleer een subtiele existentiële komedie is dan een billenkletser voor het grote publiek, zal de film wellicht geen potten breken aan de box office. Op het Sundance Film Festival houden ze wel van die bescheidenheid en bekroonde men zowel debuterend scenarist Derek Connolly als regisseur Colin Trevorrow. En in New York werden de acteurs genomineerd voor een Gotham Award in de categorie 'beste ensemble cast'.

JN.

Safety Not Guaranteed (USA-2012) in de bioscoop vanaf 8 mei 2013.
Met: Aubrey Plaza, Mark Duplass, Jake Johnson en Karan Soni.

Genre: existentiële komedie / romantisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Safety Not Guaranteed - trailer




Geen opmerkingen:

Een reactie posten