zaterdag 6 april 2013

Valse start voor nieuwe lading Zweedse thrillers

The Hypnotist  van Lasse Hallström     ★★




 
Na de moord op een Zweeds gezin gaat politierechercheur Joona Linna (gespeeld door Tobias Zilliacus) op zoek naar de dader van de gruwelijke steekpartij. Tienerzoon Josef (Jonatan Bökman) overleefde het bloedbad, maar hij ligt in coma. Daarom roept Joona de hulp in van de hypnotiseur Erik Bark (Mikael Persbrandt), die Josef onder hypnose moet brengen om te achterhalen wie de moordenaar is alvorens er nog meer slachtoffers vallen...

Dokter Erik Bark brengt Josef onder hypnose.
Gemiste kans

Meedrijvend op de huidige hausse van Scandinavische misdaadthrillers, is The Hypnotist de eerste in een nieuwe reeks van acht films naar de romans van Lars Kepler (in feite het pseudoniem van het Zweedse schrijverskoppel Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril). De beloftevolle setup van The Hypnotist (originele titel: Hypnotisören) doet denken aan boeiende psychologische misdaadthrillers zoals The Cell en The Silence of the Lambs en aan Scandinavische crimi's zoals The Killing. De verdienstelijke vertolkingen van de hoofdrolspelers ten spijt, lost The Hypnotist de verwachtingen helaas niet echt in.

Tobias Zilliacus als rechercheur Joona Linna.

Mikael Persbrandt en Lena Olin.
Nog afgezien van de vraag of je comateuze patiënten überhaupt (met of zonder hypnose) aan het praten krijgt, stoorden wij ons vooral aan nog enkele andere onwaarschijnlijkheden en aan de stereotiepe manier waarop het moordmysterie uit de doeken gedaan wordt. Bovendien besteedt het scenario te veel aandacht aan de huwelijksperikelen tussen Erik en zijn vrouw Simone (Lena Olin), wat ten koste gaat van de spanning en van de interessante thematiek die de filmtitel aankondigt. 

Laat ons hopen dat de tweede verfilming van de boekenreeks van Lars Kepler (The Paganini Contract komt volgend jaar in de bioscoop) géén gemiste kans blijkt.

JN.

The Hypnotist (Zweden-2012): in de bioscoop vanaf 8 mei 2013.
Met: Mikael Persbrandt, Tobias Zilliacus, Lena Olin en Jonatan Bökman.

Genre: psychologische misdaadthriller / gezinsdrama

Klik op de oranje link voor de trailer: The Hypnotist - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten