vrijdag 19 april 2013

Romantisch drijfzand

To the Wonder  van Terrence Malick     ★★

Ben Affleck and Olga Kurylenko

Wanneer Neil (gespeeld door Ben Affleck) en Marina (voormalig Bondgirl Olga Kurylenko) elkaar leren kennen, worden ze meteen verliefd op elkaar. Hij is een zwijgzame, zachtaardige Amerikaan op vakantie in Frankrijk. Zij is een speelse, gepassioneerde Parisiènne van Oekraïense afkomst. Samen met Marina's 10-jarige dochter uit haar vorige relatie, beleeft het koppel mooie momenten in Frankrijk. Op uitnodiging van Neil, besluit Marina om met haar dochtertje te emigreren naar Amerika en daar met z'n drietjes een gezinnetje te vormen in Oklahoma. Na verloop van tijd groeien Neil en Marina echter uit elkaar...


Dromerig

To the Wonder is een poëtisch in beeld gebracht romantisch drama over liefde en verlangen. "Waar komt de liefde vandaan?", vraagt Marina zich af. "Van nergens. Van overal." Liefde is kwetsbaar: een even ijl en ongrijpbaar wonder als de wind. De Amerikaanse cultcineast Terrence Malick (één van onze favoriete regisseurs) visualiseert die ongrijpbaarheid in zijn bekende, dromerige stijl: bespiegelende voice-overs van de personages; prachtige beelden tijdens magic hour (bij zonsopgang of net voor zonsondergang, wanneer het licht het zachtst is); kabbelend water; handen die hoog gras strelen; lege kamers waarin de wind en het zonlicht met gordijnen spelen; lyrische klassieke muziek...  

Regisseur Terrence Malick houdt van tegenlicht tijdens magic hour.

Stuurloos

Malick bewijst met To the Wonder dat hij nog steeds een visuele tovenaar is. Toch mist deze film de stille kracht van zijn visuele meesterwerken Badlands uit 1973 (één van onze favoriete films) en Days of Heaven uit 1978. Dat ligt vooral aan het scenario van To the Wonder. Of liever: het gebrek daaraan. Malick heeft To the Wonder immers gedraaid zonder scenario. De film is daarom even stuurloos als de Liefde.

Olga Kurylenko en Ben Affleck.

Ben Affleck zegt haast geen woord en acteert met de onzekere, afwachtende, geconstipeerde blik en motoriek van iemand die overduidelijk niet vertrouwd is met improvisatie. Olga Kurylenko laat zich meer gaan, maar ook zij lijkt niet goed te weten wat ze met haar personage moet aanvangen, en haar aanstellerige gehuppel en romantische geflikflooi met Affleck beginnen na een tijdje behoorlijk te vervelen. Javier Bardem speelt een bijrol als een eenzame priester die worstelt met zijn geloof, en Rachel McAdams passeert even de revue als Neils oude vlam, maar ook zij lopen verloren in een verhaal dat nergens naar toe gaat.

Javier Bardem.

In The Tree of Life, Malicks vorige film, werkte zijn quasi plotloze sfeerschepping nog, omdat het een filosofische bespiegeling was over de mysteriositeit van het Leven en omdat het gezin dat centraal stond in die film als cement fungeerde voor de vele associatieve uitweidingen (lees onze recensie hier). In To the Wonder is er geen sprake van cement; slechts van romantisch drijfzand waarin de acteurs en hun personages wegzinken bij gebrek aan elk houvast. Misschien was dat de bedoeling, maar het levert niet veel meer dan mooie plaatjes op.

JN.

To the Wonder (USA-2012): in de bioscoop vanaf 29 mei 2013.
Met: Ben Affleck, Olga Kurylenko, Javier Bardem en Rachel McAdams.

Genre: romantisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: To the Wonder - trailer 








Voormalig Bondgirl Olga Kurylenko.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten