zondag 10 maart 2013

Een psychotropische thriller

Side Effects  van Steven Soderbergh     ★★★




Rooney Mara en Channing Tatum.
Vier jaar nadat de jonge, ambitieuze beurshandelaar Martin (Channing Tatum) in de gevangenis belandde wegens insider trading (handel met voorkennis) zit zijn straf er op. Hoewel zijn 28-jarige echtgenote Emily (Rooney Mara) blij zou moeten zijn dat haar man vrijkomt, onderneemt ze toch een zelfmoordpoging. Emily kampt met een depressie en gaat in therapie bij psychiater Jonathan Banks (Jude Law). Deze citeert de Amerikaanse existentieel psycholoog Rollo May -"depressie is het onvermogen om een toekomst te construeren"- en drukt Emily op het hart dat zij wel degelijk nog iets van haar leven en huwelijk kan maken, en ze de hoop dus niet mag opgeven. Omdat zij echter weinig baat lijkt te hebben bij de therapeutische sessies, schrijft Jonathan haar op advies van Emily's vorige psychiater Victoria (Catherine Zeta-Jones) het nieuwe antidepressivum Ablixa voor. De pillen hebben echter gevaarlijke bijwerkingen...

Rooney Mara als de depressieve Emily.
Neo noir

Wat begint als een brandend actueel psychologisch drama over de zorgwekkende neveneffecten van psychotropica, evolueert naar een neo noir misdaadthriller waarin niets is wat het lijkt. In dat opzicht zouden we Side Effects kunnen omschrijven als een psychotropische thriller die ook met het brein van de toeschouwer speelt. Zonder te veel te verklappen van de intrige, kunnen we hier al onthullen dat de drijfveer van het kwaad in Side Effects één van de oudste en meest universele misdaadmotieven ter wereld is: geld.

Jude Law als psychiater Jonathan Banks.
Hitchcock achterna 

De misdaadplot is, hoewel efficiënt, niet bijster origineel en herinnert aan Hitchcockiaanse psychologische misdaadthrillers zoals Les Diaboliques, Final Analysis, Dead Again en Malice. Ook de terechte kritiek op de nefaste impact van de farmaceutische industrie kwam reeds aan bod in films zoals Requiem for a Dream en Limitless.

Anderzijds is het scenario van Side Effects wel vakkundig opgebouwd en kwijten de acteurs zich behoorlijk van hun taak. De altijd intrigerende Jude Law speelt als de psychiater na verloop van tijd de verdienstelijke Rooney Mara uit het voetlicht. En ook Catherine Zeta-Jones is uitstekend in haar, spijtig genoeg te kleine, bijrol.

Catherine Zeta-Jones als Victoria.
Op pensioen?

Steven Soderbergh.
Regisseur Steven Soderbergh heeft inmiddels bij herhaling aangekondigd dat hij overweegt om een punt te zetten achter zijn filmcarrière en dat hij zich voortaan als kunstschilder voltijds wil toeleggen op zijn passie voor beeldende kunst. Benieuwd of de veelzijdige maker van geslaagde films zoals Sex, Lies and Videotape, Out of Sight, Erin Brockovich, Ocean's Eleven en Solaris de daad bij het woord zal voegen en inderdaad de camera zal inruilen voor het penseel wanneer hij, na enkele minder succesvolle films, met Side Effects toch weer in de smaak zou blijken te vallen van pers en publiek...

JN.

Side Effects (USA-2013): in de bioscoop vanaf 10 april 2013.
Met: Jude Law, Rooney Mara, Catherine Zeta-Jones en Channing Tatum.

Genre: psychologische misdaadthriller / neo noir

Klik op de oranje link voor de trailer: Side Effects - trailer



Behalve een scherpe kritiek op de nefaste impact van de farmaceutische industrie,
is Side Effects ook een psychologische misdaadthriller.


Rooney Mara.


 Catherine Zeta-Jones.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten