donderdag 21 maart 2013

Portret.

De exotische charme van 

Ziyi Zhang 
        

Ziyi Zhang in The Grandmaster.


Met haar oogstrelende schoonheid, sensuele charme en onweerstaanbare screen presence hoort de Chinese actrice Ziyi Zhang in het rijtje van charismatische filmgodinnen zoals Grace Kelly, Lauren Bacall en Michelle Pfeiffer. Wat Zhang onderscheidt van deze filmdiva's is dat zij, naast haar aantrekkelijke uiterlijk en onmiskenbare acteertalent, ook uitblinkt in virtuoze oosterse krijgskunsten.

Wie haar aan het werk wil zien in haar nieuwste filmrol, kan vanaf 17 april gaan kijken naar The Grandmaster: een filosofische biopic van de Hongkongse cineast Kar-Wai Wong over de Chinese krijgskunstenaar Yip Man: de leermeester van martial arts-legende en acteur Bruce Lee. Zhang vertolkt in dit visueel verzorgde en sfeervolle actiedrama een kungfu-experte die de gewelddadige dood van haar vader wil wreken.

Ziyi Zhang in The Grandmaster.

Van danseresje tot krijgster

De 33-jarige Zhang is altijd een sportief type geweest. Zo werd ze op 11-jarige leeftijd lid van de Dans Academie in de Chinese hoofdstad Peking. Toen ze 15 was, begon Zhang in Peking te studeren aan de Zhong Xi toneelacademie. Ze deed auditie voor een shampooreclame van de beroemde Chinese cineast Yimou Zhang (geen familie van haar) en ze kreeg prompt de hoofdrol in diens film The Road Home (1999). 

De Taiwanese regisseur Ang Lee was zo onder de indruk van Zhangs acteerprestatie in The Road Home, dat zij mocht meespelen in zijn vernieuwende, poëtische krijgskunstenfilm Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000). Zhang speelde de sterren van de hemel in die film, werd een internationale beroemdheid en schitterde nadien in het visueel verbluffende krijgskunstenepos Hero (2002) van Yimou Zhang en in diens al even betoverende tragiromantisch krijgskunstendrama House of Flying Daggers (2004).

De betoverende dansscène in House of Flying Daggers.

In de hogervermelde films verovert Ziyi Zhang moeiteloos het hart van de kijker met haar schoonheid, gratie, kracht, humor en atletische vaardigheden. Probeer maar eens onbewogen te blijven tijdens de briljant in beeld gebrachte dansscène in House of Flying Daggers, waarin Zhang als blind bordeelmeisje eerst een lieflijk Chinees liedje zingt, dan haar danstalent toont en tot slot een wervelende demonstratie geeft van haar vechtlust. Kortom: this girl kicks ass!

JN.

The Grandmaster (Hongkong/China/Frankrijk-2013): in de bioscoop vanaf 17 april 2013.
Met: Tony Leung en Ziyi Zhang.

Genre: martial arts / actie / biopic / drama

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: The Grandmaster - trailer

- de trailer: House of Flying Daggers - trailer

- nieuws: Zhang Ziyi krijgt hoofdrol in nieuwe film van Jan de Bont

- een ander biografisch portret: FILMGODINNEN - deel 30: Ziyi Zhang (1979-...)


Ziyi Zhang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten