dinsdag 19 februari 2013

Bedrog in het kwadraat

The Imposter  van Bart Layton     ★★★



Op 13 juni 1994 verdween in San Antonio, Texas de 13-jarige Nicholas Barclay. De jongen leek in rook opgegaan. Drie jaar en vier maanden later, op 7 oktober 1997, duikt in het Spaanse stadje Linares een dakloze jongeman op die beweert dat hij Nicholas is. De familie Barclay wordt op de hoogte gebracht, en een zus van Nicholas vliegt naar Spanje om de dakloze jongeman te ontmoeten. Daar aangekomen, omhelst ze hem en reist ze met hem terug naar de VS, waar hij verwelkomd wordt als de hervonden verloren zoon.

Aan de autoriteiten vertelt de jongeman dat hij in Texas ontvoerd was door militairen die hem het land uit smokkelden en seksueel misbruikten. FBI-agente Nancy Fisher en detective Charlie Parker twijfelen echter aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Is de jongeman echt wie hij beweert te zijn? Of is hij een sluwe bedrieger die iedereen om de tuin leidt...?

Detective Charlie Parker.

Stranger than fiction

Gebaseerd op feiten, reconstrueert de boeiende Britse documentaire The Imposter (2012) de bizarre lotgevallen van de Franse oplichter Frédéric Bourdin, een mythomaan die zelf toegaf: "Ik wilde altijd al iemand anders zijn. Iemand die aanvaard werd." De samenloop van omstandigheden in The Imposter is zo merkwaardig dat zelfs een ervaren scenarist moeite zou hebben om het verhaal geloofwaardig te maken. Toch is het echt gebeurd. Bovendien evolueert The Imposter naar een verbijsterend slot, waaruit nog maar eens blijkt dat de werkelijkheid soms vreemder is dan fictie...


The Imposter wisselt interviews met Bourdin, Nancy Fisher, Charles Parker en leden van de familie Barclay af met geacteerde reconstructies. De opnames werden gemonteerd zoals je een detectiveverhaal zou opbouwen, waardoor The Imposter je van begin tot eind in spanning houdt over de afloop van het mysterie. Samen met de efficiënte soundtrack zorgt dat voor een fascinerend docudrama dat geen moment verveelt.

Het verhaal van Bourdin bevat alle ingrediënten voor een volwaardige bioscoopfilm. Geen wonder dus dat het verhaal in 2010 al eens verfilmd werd in The Chameleon. Deze film van de Fransman Jean-Paul Salomé stelde echter teleur, en het is wachten op een regisseur die de psychosociale rijkdom van het boeiende bronmateriaal beter exploreert. In de juiste handen zou het een ijzersterke thriller kunnen opleveren.

JN.

The Imposter (Groot-Brittannië-2012): in de bioscoop vanaf 17 april 2013.
Met: Frédéric Bourdin en Adam O'Brien.

Genre: documentaire / docudrama / biopic / misdaadthriller / mysterie 

Klik op de oranje link voor de trailer: The Imposter - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten