vrijdag 4 januari 2013

Hoge toppen, diepe dalen

Flight  van Robert Zemeckis     ★★★★




Whip krijgt veel persaandacht na zijn tour de force
als piloot van het gecrashte passagiersvliegtuig.
Ondanks zijn overmatige drank- en druggebruik, slaagt de piloot Whip Whitaker (prachtrol van Denzel Washington) er met een spectaculair manoeuvre toch in om zijn neerstortende lijnvliegtuig aan de grond te zetten met een minimale dodentol: slechts zes van de 102 passagiers aan boord komen om het leven tijdens de crash. Een wonder, noemt de pers het, en Whip is een held. 

Terwijl hij in het ziekenhuis herstelt van zijn verwondingen, ontmoet Whip er de aan heroïne verslaafde Nicole (geloofwaardig vertolkt door Kelly Reilly). Whip besluit te kappen met drank en drugs. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan (let op de spannende hotelscène met het vodkaflesje uit de minibar!). Bovendien toont een bloedonderzoek aan dat Whip onder invloed van alcohol en cocaïne achter de stuurknuppel van het gecrashte vliegtuig zat. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf voor zesvoudige doodslag...


Drankduivel

V.l.n.r.: Bruce Greenwood, Don Cheadle
en Denzel Washington.
Flight is een boeiend drama over het gevecht van een vereenzaamde man tegen zijn verslaving. De drankduivel kostte Whip reeds zijn huwelijk en het contact met zijn zoon. Zelfs tijdens het onderzoek naar de oorzaak van het vliegtuigongeluk slaagt Whip er niet in om van de drank af te blijven, tot wanhoop van zijn advocaat (bijrol van de zoals steeds voortreffelijke Don Cheadle) en van de vertegenwoordiger van de pilotenvakbond (gespeeld door Bruce Greenwood).

Terwijl ook Nicole probeert om clean te blijven en Whip adviseert om met haar groepstherapie te volgen, komt de datum van de cruciale hoorzitting over de vliegtuigcrash steeds dichterbij...

Denzel Washington en Kelly Reilly.

Weer een verslavingsdrama? Ja, maar Flight pakt de problematiek op een originele manier aan, waardoor de film niet zonder meer in dezelfde categorie kan ondergebracht worden als zwaarmoedige verslavingsportretten zoals Leaving Las Vegas en Oslo, August 31st.

Flight begint immers als een spannende rampenfilm (de vliegtuigcrash voelt erg realistisch aan), evolueert naar een ontroerend romantisch drama over twee eenzame zielen (Whip en Nicole) die steun zoeken bij elkaar, en houdt de kijker ook in spanning over de afloop van het onderzoek naar Whips verantwoordelijkheid voor de vliegtuigcrash. Bovendien bevat de film ook enkele geslaagde humoristische scènes. Een voorbeeld: drugdealer Harling (John Goodman als een vuilgebekte versie van Harvey Keitel aka The Wolf in Pulp Fictionsaves the day met enkele lijntjes cocaïne.

Denzel Washington (links) en John Goodman. 

Oscarmateriaal?

Denzel Washington als Whip.
Denzel Washington is in topvorm als de alcoholicus die zijn demonen uitdrijft. Het is geleden sinds zijn Oscarwinnende rol van bad cop in de opwindende misdaadthriller Training Day uit 2011 (bekijk de hele film hier) dat we hem nog eens tot op het bot zagen gaan, en het zou ons verbazen mocht zijn rol in Flight hem geen nieuwe Oscarnominatie opleveren. Kelly Reilly overtuigt in haar fijngevoelige vertolking van de door miserie getekende Nicole. En ook de supporting cast acteert  uitstekend, met inbegrip van Melissa Leo in haar (te kleine) bijrolletje als de overheidsfunctionaris die het onderzoek naar de vliegtuigcrash leidt. Samen met de fijne muziek zorgt dat voor een boeiende film die de lat voor het nieuwe filmjaar alvast hoog legt.

Muziek

Een boeiende analyse van de soundtrack vindt u op www.vulture.com/2012/11/on-the-noseness-of-flight-soundtrack-music-denzel-washington-robert-zemeckis.html, met toelichting bij Feelin' Alright van Joe Cocker, Under the Bridge van The Red Hot Chili Peppers, Sweet Jane van Cowboy Junkies, Sympathy for the Devil en Gimme Shelter van The Rolling Stones, Ain't No Sunshine van Bill Whiters, What's Going On van Marvin Gaye, Goin' Down van Jeff Beck en With a Little Help From My Friends van The Beatles.

JN.

Flight (USA-2012): in de bioscoop vanaf 30 januari 2013.
Met: Denzel Washington, Kelly Reilly, Bruce Greenwood, Don Cheadle, John Goodman, Melissa Leo, Nadine Velazquez en Tamara Tunie.

Genre: psychologisch drama / rampenfilm

Klik op de oranje link voor de trailer: Flight - trailer



Geen opmerkingen:

Een reactie posten