donderdag 27 december 2012

Muurbloempje

The Perks of Being a Wallflower  van Stephen Chbosky     ★★½

Emma Watson, Logan Lerman en Ezra Miller.


De 15-jarige Charlie (gespeeld dooor Logan Lerman) is een nieuwkomer op school. Nog 1.385 dagen te gaan tot hij er afstudeert. Een eeuwigheid voor Charlie, want hij is een verlegen, onzekere jongeman en als zodanig quantité négligeable dan wel het doelwit van spot voor de oudere scholieren. Gelukkig nemen Sam (Emma Watson) en haar maatje Patrick (Ezra Miller) -twee sympathieke alternativo's- Charlie onder hun hoede...

Logan Lerman als Charlie.

Coming of age

Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse regisseur en scenarist Stephen Chbosky, is The Perks of Being a Wallflower een gevoelig coming-of-age-drama over de kleine en grote problemen waarmee jongeren worstelen terwijl ze op de drempel van de volwassenheid staan. Voor sommigen verloopt de puberteit moeizamer dan voor anderen. Voor misfit Charlie is het een bitterzoete periode van eenzaamheid, (zelf)ontdekking, verlangen, hoop, teleurstellingen en dromen. Charlie heeft het moeilijk met de zelfmoord van zijn beste vriend, wordt voor het eerst in zijn leven echt verliefd (op Sam) en kampt ook met ernstige jeugdtrauma's. Soms wordt het allemaal te veel voor Charlie en dat verklaart zijn introverte houding. "Jij ziet dingen en begrijpt ze. Je bent een muurbloempje", zegt Patrick tegen hem.

Charlie's povere zelfvertrouwen krijgt bovendien een nieuwe knauw wanneer Sam niet voor hem kiest en zij een relatie begint met een arrogante klootzak. "Waarom kiezen goede mensen voor een relatie met de verkeerde mensen?", vraagt Charlie aan zijn leraar Engelse literatuur. De leraar antwoordt: "We aanvaarden de liefde die we denken te verdienen." Charlie vraagt: "Kunnen we hen laten weten dat ze meer verdienen?" Zijn leraar besluit: "We kunnen proberen..."

Logan Lerman en Emma Watson.

The Perks of Being a Wallflower is een ingetogen, minder uitbundige variant op de uiterst vermakelijke scholierenkomedie The Breakfast Club uit 1985, één van onze favoriete komedies (bekijk een filmfragment hier). Het scenario van  The Perks of Being a Wallflower doet ook denken aan The Catcher in the Rye, de ultieme coming-of-age-roman uit 1951 van de legendarische Amerikaanse cultschrijver J.D. Salinger. Maar The Perks of Being a Wallflower voelt kunstmatiger aan en wordt bij momenten zelfs wat melig.

Emma Watson als Sam.

De cast acteert behoorlijk. Logan Lerman overtuigt als de kwetsbare Charlie, maar de charismatische Ezra Miller steekt in zijn bijrol als de gevatte Patrick met kop en schouders boven zijn medespelers uit en bewijst dat zijn onvergetelijke vertolking van het verontrustende titelpersonage in het aangrijpende gezinsdrama We Need to Talk About Kevin (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) geen toeval was. Die kerel is een rasacteur.

JN.

The Perks of Being a Wallflower (USA-2013): in de bioscoop vanaf 2 januari 2013.
Met: Logan Lerman, Emma Watson en Ezra Miller.

Genre: psychosociaal drama / romantiek

Klik op de oranje link voor de trailer: The Perks of Being a Wallflower - trailer 
  

V.l.n.r.: Logan Lerman, Ezra Miller en Emma Watson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten