zaterdag 17 november 2012

Intelligent sciencefictionvermaak

Looper  van Rian Johnson     ★★★



Kansas, 2044. De aan drugs verslaafde Joe (gespeeld door Joseph Gordon-Levitt) werkt als huurmoordenaar voor een criminele organisatie die vanuit de toekomst opereert. Dertig jaar later, in 2074, wordt het immers mogelijk om terug in de tijd te reizen. Omdat de geavanceerde forensische technieken het tegen dan echter onmogelijk maken om lijken spoorloos te laten verdwijnen, flitsen gangsterbazen hun doelwitten naar het verleden, waar huurlingen zoals Joe elk slachtoffer opwachten en vermoorden. In ruil krijgen de huurmoordenaars zilverstaven, die op de rug van hun slachtoffers gebonden worden. De huurlingen worden loopers genoemd, omdat ze in de toekomst teruggestuurd zullen worden naar het heden om ook zelf geëxecuteerd te worden door hun eigen jongere alter ego. Closing the loop heet dat. Deze contractuele verplichting is bedoeld om te vermijden dat er ooit twee versies van hetzelfde individu tegelijk rondlopen, wat niet alleen een illegale tijdreis zou bewijzen maar ook de precaire samenhang tussen ruimte en tijd in de war zou sturen. Elke looper weet dus dat hij vroeg of laat zijn oudere ik zal moeten liquideren om nadien, zij het dan gedurende slechts enkele decennia, te kunnen rentenieren. Wanneer Joe oog in oog komt te staan met zijn eigen dertig jaar oudere versie (vertolkt door Bruce Willis) en het moment aanbreekt waarop hij zijn 'duplicaat' moet vermoorden, slaagt de oude Joe er echter in om te ontsnappen...

Klinkt ingewikkeld? Is het ook wel hoor, maar wie goed oplet zal de inventieve wendingen in het slimme, door regisseur Rian Johnson zelfgeschreven scenario wel kunnen volgen. De complexe plot van Looper vertoont gelijkenissen met gelijkaardige sciencefictionfilms, zoals The Terminator, Source Code en Minority Report, waarin heden, verleden en toekomst elkaar op een paradoxale wijze beïnvloeden. Gelukkig ging Johnson niet te ver in het op de proef stellen van het IQ van de kijker en ligt de nadruk in Looper op karakterontwikkeling en actie. Of zoals de oude Joe in een snackbar tegen zijn jongere zelf terecht zegt: "I don't wanna talk about time travel, because if we start talking about it then we're gonna be here all day talking about it, making diagrams with straws...This time travel crap just fries your brain like an egg."

Bruce Willis (links) en Joseph Gordon-Levitt.

Het production design van Looper doet soms denken aan de sciencefictionklassieker Blade Runner, en de knappe special effects in de spannende sleutelscènes met een telekinetisch kind zijn schatplichtig aan Inception.

Joseph Gordon-Levitt acteert degelijk als de jonge Joe, maar Bruce Willis -intussen reeds 57- speelt hem volledig volledig van het scherm met zijn gevoelige vertolking van de oudere Joe die verscheurd wordt door de morele dilemma's in zijn gespleten ziel. Tot slot hebben we ook genoten van Jeff Daniels, die met zijn rol van de onderkoelde gangsterbaas Abe bewijst dat hij in zijn wisselvallige carrière ook af en toe goede beslissingen neemt, bijvoorbeeld om eens een slechterik te spelen.


Jeff Daniels (links) en Joseph Gordon-Levitt.

Kortom, Looper is vakkundig vermaak dat bovendien doet vermoeden dat ze in Hollywood tegenwoordig alvast de intelligentie van sciencefictionadepten op waarde beginnen te schatten.

JN.

Looper (USA/China-2012): in de bioscoop sinds 31 oktober 2012.
Met: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Jeff Daniels, Paul Dano en Pierce Gagnon.

Genre: sciencefiction / misdaadthriller / actie

Klik op de oranje link voor de trailer: Looper - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten