donderdag 22 november 2012

Eenzame passie

De rouille et d'os  van Jacques Audiard     ★★½

Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts



De 25-jarige plantrekker Alain -Ali voor de vrienden- (gespeeld door Matthias Schoenaerts) en zijn vijfjarige zoontje Sam (Armand Verdure) zoeken onderdak bij Ali's zuster in het zuiden van Frankrijk. Ali gaat aan de slag als buitenwipper in een discotheek en ontmoet er de orkatrainster Stéphanie (Marion Cotillard). Wanneer Stéphanie het slachtoffer wordt van een ongelukkige orka-aanval, staat Ali klaar om haar bij te staan. Hun relatie is aanvankelijk vriendschappelijk, maar evolueert naar een passionele verhouding.

Matthias Schoenaerts als Ali, en Armand Verdure als zijn zoontje Sam.
  
Ruwe bolster

Marion Cotillard als Stéphanie.
Dankzij de aandacht die ze van Ali krijgt, ziet de onfortuinlijke Stéphanie weer licht aan het eind van de tunnel. Anderzijds lijkt Ali niet het type dat in staat is tot echt engagement, zelfs niet ten opzichte van zijn eigen zoontje. Ali's voorgeschiedenis blijft onduidelijk, maar hij heeft wellicht een beschadigde ziel, wat zijn eigenwijze, vrijgevochten karakter (en zijn bindingsangst?) zou verklaren. Hij zegt weinig en laat zijn daden voor zich spreken. Zo neemt hij deel aan clandestiene, bloederige gevechten die hem nochtans niet veel geld opleveren. Stéphanie apprecieert Ali's viriele, no-nonsense aanpak, maar vraagt zich af of er onder de ruwe bolster wel een blanke pit schuilgaat...


Stuurloos?

De rouille et d'os is een mooi in beeld gebracht liefdesdrama, dat net als Children of a Lesser God (1986) ingaat op de emotionele en seksuele hunkeringen van mensen met een ernstige handicap. 

De ingenieuze special effects die de handicap van Stéphanie visualiseren zijn heel geloofwaardig. Eén van de extra's op de dvd (of blu-ray disc), die distributeur Lumière onlangs uitbracht, verklaart hoe de filmploeg dat klaarspeelde.

Schoenaerts en Cotillard zijn aan elkaar gewaagd in hun boeiende vertolking van de hoofdpersonages. Beide rasacteurs halen het uiterste uit de intuïtieve, gevoelsmatige, bijna dierlijke relatie tussen Ali en Stéphanie en zorgen samen voor enkele tedere momenten, zoals de mooie scène waarin Stéphanie door Ali naar de zee gedragen wordt. Een hele prestatie gelet op het wat stuurloze karakter van het door de Franse regisseur Jacques Audiard zelfgeschreven scenario. Zo is het niet helemaal duidelijk waar Audiard met de subplots over Ali's gevechten en over diens dubieuze werk als nachtwaker naartoe wil. De personages lopen er soms wat verloren bij. 

Matthias Schoenaerts en Marion Cotillard.

Pas aan het eind krijgt het verhaal een nieuwe dramatische wending die de verhouding tussen Ali en zijn zoontje meer diepgang geeft, meer inzicht verschaft in de waarde van de relatie tussen Ali en Stéphanie, en uiteindelijk ook een blik biedt achter de muur die Ali rond zichzelf optrok. De ontroerende scène waarin Ali in een ziekenhuisgang opgebeld wordt door Stéphanie toont Ali (én Schoenaerts) van zijn gevoeligste kant. De tamme epiloog die dan nog volgt was dan weer volstrekt overbodig.

JN.

De rouille et d'os (Frankrijk/België-2012): beschikbaar op dvd en blu-ray disc sinds 7 november 2012.
Met: Matthias Schoenaerts, Marilon Cotillard, Armand Verdure en Corinne Masiero.

Genre: romantisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: De rouille et d'os - trailer 


Matthias Schoenaerts.


Marion Cotillard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten