vrijdag 12 oktober 2012

Opgejaagd wild

Jagten  van Thomas Vinterberg     ★★★★

Actor Mads Mikkelsen




Na zijn loodzware psychosociaal drama Submarino (2010) komt de Deense Dogma-cineast Thomas Vinterberg nu voor de dag met een nieuw, nog boeiender en vooral spannender psychosociaal drama: Jagten (internationale titel: The Hunt) gaat over een 42-jarige kleuterleraar (gespeeld door Mads Mikkelsen) die door zijn dorpsgenoten (vals?) beschuldigd wordt van kindermisbruik.

Zondebok 

Actor Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen als Lucas.
Kindermisbruik is één van de zwaarste en meest verwerpelijke misdrijven waarvan een mens beschuldigd kan worden. In het post-Dutroux-tijdperk zijn ouders en pedagogen terecht extra waakzaam. Maar kinderen kunnen soms complexe signalen geven die voor diverse interpretaties vatbaar zijn. En niets is vreselijker dan een situatie waarin die signalen door de goegemeente verkeerd begrepen worden als een beschuldigende vinger naar een misschien onschuldige kindervriend zoals Lucas (Mads Mikkelsen), de onfortuinlijke zondebok in Jagten.

Massahysterie  

Jagten by Thomas Vinterberg
Tijdens het ondervragen van kinderen naar aanleiding van mogelijk misbruik stellen onervaren begeleiders soms suggestieve vragen die het kind dan onder druk vaak beaamt, met alle gevolgen vandien voor de verdachte. Iemands reputatie breken, vergt niet meer dan een misverstand of roddel wanneer er vermeend kindermisbruik in het spel is. En volledig eerherstel is uitgesloten. De minste twijfel blijft als een onuitwisbare smet kleven aan de naam en faam van de verdachte. Elk aannemelijk vermoeden van misbruik moet terdege onderzocht worden, maar anderzijds moet men zeer discreet te werk gaan en elke twijfel opheffen voor men iemand beschuldigt. Beide zaken zijn in de praktijk moeilijk te verzoenen, temeer omdat kindermisbruik een uiterst emotioneel geladen kwestie is. Verhalen beginnen een eigen leven te leiden, groeien aan, worden gevoed met angst en paranoia, en kunnen leiden tot genadeloze massahysterie, zoals in het op een echte heksenjacht gebaseerde The Crucible. Lucas blijft aanvankelijk nuchter onder de toenemende stroom van aantijgingen. Maar naarmate de druk op hem toeneemt, geraakt hij steeds meer geïsoleerd...

Jagten by Thomas Vinterberg

Tragisch

Jagten by Thomas VinterbergJagten is een hedendaagse variant op het klassieke psychosociaal misdaaddrama M : Eine Stadt sucht einen Mörder van Fritz Lang uit 1931. Met dat verschil dat het doelwit van de collectieve heksenjacht in M daadwerkelijk een pedoseksueel is, terwijl het in Jagten wellicht om een onschuldige man gaat. De tragiek van Jagten ligt vooral in het feit dat zowel de veroordelende dorpelingen als de defensieve Lucas heel begrijpelijk reageren: Lucas ontkent, zijn dorpsgenoten (onder wie ook zijn beste vrienden) geloven hem niet. En ook de kleuter Klara (een spontane Annika Wedderkopp) lijdt onder de gevolgen van haar eigen verzinsels. Of is er toch meer aan de hand...? Vinterberg houdt het zo spannend, dat je ook als toeschouwer begint te twijfelen aan de onschuld van Lucas en niet ontsnapt aan de vraag: hoe zou ik als ouder zelf reageren?

De hele cast acteert uitstekend -Mikkelsen kreeg de prijs voor beste acteur op het Filmfestival van Cannes- en ook de sobere, sfeervolle filmstijl van Vinterberg en cameravrouw Charlotte Bruus Christensen draagt bij tot de geloofwaardigheid van deze beklemmende film.

JN.

Jagten aka The Hunt (Denemarken-2012): in de bioscoop vanaf 14 november 2012.
Met: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Susse Wold, Alexandra Rapaport, Anne Louise Hassing en Lasse Fogelstrøm.

Genre: psychosociaal drama / thriller

Klik op de oranje links voor:


- onze keuze van Jagten als de beste film van 2012: Terugblik op het beste van 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten