dinsdag 16 oktober 2012

Literair voyeurisme

Dans la maison  van François Ozon     ★★★



Maak kennis met Germain (gespeeld door Fabrice Luchini): een teleurgestelde Franse literatuurleraar die zich blauw ergert aan de oppervlakkigheid van zijn leerlingen. “De reactionaire filosofen voorspellen de invasie van de barbaren. Ik zeg het u: de barbaren zijn er al! In onze klassen”, zucht Germain. Tot hij een opstel leest waarin de 16-jarige Claude (Ernst Umhauer) beschrijft hoe deze leerling infiltreert in het burgerlijke gezin van een klasgenoot. Germain is aangenaam verrast: die jongen heeft literair talent, vindt hij, en hij stimuleert Claude om een vervolg te breien aan zijn literaire realitysoapGermains vrouw Jeanne (Kristin Scott Thomas) waarschuwt voor inbreuken op de privacy en zij krijgt gelijk wanneer Claude niet alleen verliefd wordt op de moeder van zijn klasgenoot (rol van Emmanuelle Seigner), maar ook het leven van Germain overhoop haalt...

Ernst Umhauer als de scholier Claude (links)
en Fabrice Luchini als zijn leerkracht Germain.

Obsessie, verbeelding en manipulatie

Gebaseerd op het toneelstuk De jongen in de laatste rij van de Spaanse dramaturg Juan Mayorga uit 2006, is de Franse film Dans la maison een nieuwe, intrigerende psychosociale thriller over voyeurisme, verborgen verlangens, jaloezie, obsessie, manipulatie en de troost van de verbeelding. 

Germain werpt zich op als de literaire mentor van Claude, maar blijkt in de praktijk de speelbal te worden van zijn pupil. Regisseur François Ozon houdt de grens tussen fictie en realiteit doelbewust vaag, zodat niet alleen Germain maar ook de kijker gemanipuleerd wordt en zich afvraagt waar het verhaal naartoe gaat. 

Tussendoor is het ook genieten van Germains snedige commentaren op de twijfelachtige kunstwerken die zijn vrouw in haar kunstgalerie tentoonstelt. 

Fabrice Luchini en Kristin Scott Thomas.

Het sterke scenario (geschreven door regisseur Ozon), met knipoogjes naar de voyeuristische thrillers Rear Window (1954) van Alfred Hitchcock (één van onze favoriete regisseurs) en One Hour Photo (2002) van Mark Romanek, had nog donkerder gekund, maar de rake humor in Dans la maison is om van te snoepen.

JN.

Dans la maison (Frankrijk-2012): in de bioscoop sinds 10 oktober 2012.
Met: Fabrice Luchini, Erst Umhauer, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner Denis Ménochet en Bastien Ughetto.

Genre: psychosociale thriller / gezinsdrama / tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Dans la maison - trailer


Emmanuelle Seigner en Ernst Umhauer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten