woensdag 10 oktober 2012

De comeback van William Friedkin

Killer Joe  van William Friedkin     ★★★½

Actor Matthew McConaughey




Matthew McConaughey: onvergetelijk 
als de verontrustende antiheld Joe.

V.l.n.r.: Emile Hirsch, Gina Gershon,
Thomas Haden Church en Juno Temple
als het zootje ongeregeld met 
amateuristische moordplannen.

Zelfs de schijnbaar naïeve dochter
Dottie (Juno Temple) ziet er geen graten
in om haar moeder te laten vermoorden.
Met rauwe, controversiële meesterwerken zoals de realistische politiethriller The French Connection (1971), de briljante horrorfilm The Exorcist (1973) en de duistere homo-erotische misdaadthriller Cruising (1980) vestigde de Amerikaanse regisseur William Friedkin zijn reputatie als een van de meest eigenzinnige enfants terribles in Hollywood. Friedkin behoorde in de jaren zeventig dan ook tot het zeldzame soort van cineasten die consequent weigeren compromissen te sluiten om de modale, aan het zoutloos Hollywoodvertier verslaafde bioscoopbezoeker niet tegen de borst te stuiten.

Ook Killer Joe zal vanwege het geweld en de onverholen seksualiteit wenkbrauwen doen fronsen en bij sommige kijkers in het verkeerde keelgat schieten (en dat keelgat mag u tijdens de fameuze, enigszins gratuite 'kippenboutscène' ook letterlijk nemen).

Maar wie houdt van gitzwarte, surrealistische humor à la David Lynch, snedige dialogen en charismatische slechteriken, mag deze brutale misdaadthriller niet missen. Al was het maar voor Matthew McConaughey in zijn memorabele vertolking van de even charmante als gestoorde huurmoordenaar Joe Cooper, die ingeschakeld wordt door een disfunctioneel trailer trash-gezin dat de afwezige moeder wil laten omleggen om haar levensverzekering op te strijken.

Na de beklijvende misdaadthriller To Live and Die in L.A. (1985) blikte Friedkin een rist middelmatige producties in en verdween hij goeddeels uit de publieke belangstelling. Het heeft uiteindelijk meer dan een kwarteeuw geduurd, maar met Killer Joe is de intussen 77-jarige beeldenstormer helemaal terug van weggeweest.

JN.

Killer Joe (USA-2011): in de bioscoop sinds 26 september 2012.
Met: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Thomas Haden Church en Gina Gershon.

Genre: misdaadthriller / zwarte komedie / neo-noir

Klik op de oranje link voor de trailer: Killer Joe - trailer










Geen opmerkingen:

Een reactie posten