donderdag 13 september 2012

Verlamd

Porfirio  van Alejandro Landes     ★★½



Sinds een verdwaalde politiekogel in zijn rug terechtkwam, zit de Colombiaan Porfirio Ramirez verlamd in een rolstoel. Hij moet een pamper dragen en heeft de assistentie van zijn zoon of buurvrouw nodig om zich te wassen. Porfirio was ooit een rancher, maar voelt zich nu even hulpeloos als een baby. Hij wacht vruchteloos op een schadevergoeding van de overheid en verkoopt belminuten om in zijn levensonderhoud te voorzien. Porfirio is het beu dat het leven aan hem voorbijgaat en wil gerechtigheid...


Tastbaar

De titelrol in dit op een waargebeurd verhaal gebaseerd (docu)drama wordt vertolkt door de man die het verhaal in werkelijkheid beleefde: Porfirio Ramirez speelt dus zichzelf. Regisseur Alejandro Landes moet gedacht hebben: wie beter dan Porfirio zelf kan uitdrukking geven aan diens frustratie. En het moet gezegd: voor een debutant zonder enige acteerervaring gedraagt Ramirez zich opvallend ongedwongen voor de camera. Hij toont zich in al zijn naakte kwetsbaarheid en maakt zijn verlamming als het ware tastbaar voor de kijker. Alsof het voor hem een erezaak was om duidelijk te maken: kijk, zo voelt het nu om godganse dagen in bed te liggen of in een rolstoel te zitten.

Porfirio Ramirez.

Droefgeestig

Porfirio wordt gekenmerkt door een sterke samenhang tussen inhoud en vorm, dankzij efficiënt camerawerk dat in het verlengde ligt van Porfirio's verlamming: franjeloze, uitgepuurde beelden, 'gekluisterd' aan doorgaans statische cameraopstellingen tijdens scènes waarin Porfirio vaak niet meer doet dan troosteloos voor zich uit staren. Weinig dialogen ook en veel stiltes die de teneerdrukkende atmosfeer versterken. De minimalistische, documentaire aanpak van Landes draagt bij tot de geloofwaardigheid van zijn film en wekt bij de kijker meer begrip voor het zware lot van rolstoelgebruikers. Deze aanpak heeft echter ook een belangrijke schaduwzijde: het is geen pretje om ruim anderhalf uur lang naar de onfortuinlijke Porfirio te kijken. Na afloop van dit wrang, droefgeestig drama is er niets om verheugd over te zijn. Behalve dan dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we zelf niet verlamd zijn en dat de beproevingen van Porfirio ons bespaard bleven.
      
JN.

Porfirio (Colombia/Argentinië/Urugay/Spanje-2011): in de bioscoop sinds 5 september 2012.
Met: Porfirio Ramirez, Jarlinsson Ramirez en Yor Jasbleidy Santos.

Genre: drama / docudrama

Klik op de oranje link voor de trailer: Porfirio - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten